Voorbeschouwing Zwaagwesteinde 1 – Black Boys 1

Het waren nog hoopvolle tijden, toen Black Boys in oktober van het vorig jaar de later naar Sneek Wit Zwart overgestapte doelman Bert Boddema het nakijken gaf en de wedstrijd tegen Zwaagwesteinde verdiend met 3-0 won. Het zou naar later zou blijken, het laatste vreugdedansje van de “All Blacks” zijn. Nadien werd er louter en alleen verloren. Zo ook afgelopen zondag, al had de ploeg van interim-trainer Richard Venema tegen Sint Jacob zeventig minuten lang zicht op meer. Na afloop stond het huilen de jonge trainer dan ook nader dan het lachen en gelet op de nu al tien wedstrijden durende reeks van nederlagen, valt dat best te begrijpen. Net zoals het goed te begrijpen is, dat Black Boys snel zaken zal moeten doen, wil men niet in de tombola van de nacompetitie terecht komen, of nog erger rechtstreeks degraderen. De eerste mogelijkheid om zaken te doen, doet zich komende zondag voor, wanneer aan de Badhuiswei in Zwaagwesteinde de club van die naam de tegenstander is.

Zwaagwesteinde haalde tot nu toe vijftien punten en dat aantal is momenteel goed voor de achtste plaats. Voor de winterstop waren de prestaties nog niet echt om over naar huis te schrijven en leek de “Westereen” één van de ploegen die met Black Boys om lijfsbehoud zou moeten strijden. Na de winter zijn de “Readsjes” waar Marco Ahmed (ex Sneek Wit Zwart en LSC 1890) de verdediging leidt, echter nog ongeslagen. Na een ruime zege op ONB speelde men gelijk tegen Oldeboorn en Read Swart en dat zijn resultaten, die het fanatieke thuisfront zeker heeft verwelkomd.

Over thuisfront gesproken. Hoewel de wind ijzig koud aanvoelde, stonden bij Black Boys afgelopen zondag alleen nog de echte diehards met de rug tegen de WPB-kantine. Bij hen zo bleek na afloop van de wedstrijd, is het vertrouwen zo langzamerhand gedaald tot de die middag geregistreerde gevoelstemperatuur. Dat wekte toch enige verbazing, want bij de “Men in Black” stond altijd relatief veel aanhang langs de lijn. Dat is jammer, want juist nu kan de hoofdmacht iedere steun dubbel en dwars gebruiken, al realiseren we ons dat  supporters zelf het tij niet kunnen keren.

Dat zullen eerst en vooral de spelers moeten doen. Zij zullen nu meer dan ooit schouder aan schouder moeten staan en om het gedicht over Sparta van de ook altijd in het zwart geklede Jules Deelder maar eens aan te halen, voor elke meter grond moeten strijden. Alleen dan kan Black Boys de negatieve spiraal een halt toeroepen en alleen daarmee kunnen de Zwartjes voorkomen, dat men zondag aan de Badhuiswei voor de elfde keer wordt ondergedompeld.