Voorbeschouwing Sint Jacob 1 – Black Boys 1

Black Boys legde afgelopen zondag een tweede proeve van bekwaamheid af. Hoewel de overwinning op Zwaagwesteinde pas laat zeker werd gesteld, was die in alle opzichten verdiend. Die zege maakt dat na de ontluisterende nederlaag in de openingswedstrijd tegen Oosterlittens, de start van de competitie met zes uit drie inmiddels aardig richting het predikaat “goed” gaat. De “All Blacks” kunnen dat predikaat komende zondag verder aandikken, wanneer het gezelschap van trainer Ed Laagland in het noorden van de provincie neerstrijkt voor het treffen met Sint Jacob.

De ploeg uit Sint Jacobiparochie speelde de afgelopen jaren in de vijfde klasse, maar wist zich vorig seizoen via de nacompetitie een weg omhoog te banen. In de vierde klasse is het getuige de resultaten voor Sint Jacob nog even wennen, want de eerste drie wedstrijden gingen net als de confrontaties met Black Boys aan het begin van dit decennium (zie hieronder) allemaal verloren. In de eerste wedstrijd was Oldeboorn te sterk (3-1), waarna de ploeg van trainer Hans Lutjens op eigen terrein tegen Read Swart onderuit ging (2-4). Afgelopen zondag tenslotte leverde het bezoek aan Blue Boys eveneens geen punten op (5-2) met als gevolg, dat de hoofdmacht van de in 1938 opgericht club zondag als de nummer dertien van de ranglijst aan het karwei tegen Black Boys begint.

In die resultaten en in die positie schuilt zondag wellicht het grootste gevaar voor de “Men in Black”, want onderschatting ligt op de loer. Wanneer dat erin sluipt, kan dat vervelende gevolgen hebben. De voorbeelden van ploegen die in het verleden van een koude kermis thuiskwamen omdat ze de wedstrijd met de instelling “dat doen we wel even” ingingen, zijn talrijk. Black Boys zal de klus in de nabijheid van de Waddenzee dan ook bloedserieus moeten nemen. Maar als men net zo te werk gaat als afgelopen zondag tegen De Westereen dan moet de “Equipo Negro” in staat zijn om de start van de competitie richting het predikaat “erg goed” te tillen. Of bij die hijsklus een plek ingeruimd wordt voor Richard Hamstra die van een schorsing terugkeert, en voor Tarek Hamdi die afgelopen zondag geblesseerd moest toekijken, is afwachten. Men kan zich echter ook goed voorstellen, dat de technische staf “the winning team” niet “changed” en dat dezelfde elf zondag op sportpark de Fijfskaar aan het takelwerk beginnen.