Voorbeschouwing SC Bolsward 1 – Black Boys 1

Rode kaarten waren een issue in de heenwedstrijd tussen Black Boys en SC Bolsward. Die match werd uiteindelijk de wedstrijd van de negen, want Black Boys bracht zelfs met twee man minder “on the pitch” SC Bolsward in ademnood en ging na een 0-0 gelijkspel als morele winnaar .op weg naar de kleedkamer. Die was in die wedstrijd al eerder opgezocht door Elroy de Meer en Raymond Abelsma, waarbij vooral de verwijzing van laatstgenoemde onmiddellijk – en later bij de tuchtcommissie ook – de nodige vraagtekens opriep.

Vraagtekens zijn er ook aan de vooravond van de derby. Want nu afgelopen zondag de duels van beide ploegen geen doorgang vonden, is de vraag opportuun, hoe de nummers twee en drie van de ranglijst uit de winterslaap zijn gekomen. Aan de oefenduels kan men wat dat betreft niet al te veel waarde hechten, want in die wedstrijden speelt men meestal alleen in het eerste bedrijf in de sterkste opstelling en bovendien is de tegenstander vaak van een ander niveau en niet gelijkwaardig.

Als je naar de stand op de ranglijst kijkt, dan is dat laatste op beide ploegen wel van toepassing. Immers het onderlinge verschil bedraagt maar één punt in het voordeel van de ploeg van trainer Marc van Hiel. En ook de onderlinge resultaten geven op een enkele uitzondering na aan, dat SC Bolsward en Black Boys doorgaans redelijk aan elkaar gewaagd zijn, waarbij wel opvalt, dat de “Equipo Negro” de laatste paar jaar steeds als winnaar van sportpark Het Bolwerk vertrok.

Of dat dit jaar ook het geval zal zijn, is afwachten. SC Bolsward lijkt afgaande op de sterke serie van voor de winterstop de ploeg in vorm. Mede door die serie kroop de ploeg, die vorig jaar in de beker LSC 1890 verraste, gestaag naar boven en wist men in december Black Boys op de ranglijst te passeren. De “All Blacks” maakten in de laatste wedstrijd van de eerste, over het algemeen ietwat wisselvallige seizoenshelft, overigens ook een prima indruk. Maar of die goede afsluiting van 2015 ook een goede derby tot gevolg heeft is afwachten. Wel mag verwacht worden, dat het duel net als andere jaren weer bol zal staan van spanning en ook weer voor de nodige emoties zal zorgen. Dat alles maakt een voorspelling dan ook tot een lastige opgave, maar het zou best eens zo kunnen zijn, dat degene die in deze strijd de spanning en de emoties het best in toom weet te houden, zondag de partij naar zich toetrekt.