Voorbeschouwing Read Swart 1 – Black Boys 1

Is het glas half vol of is het half leeg, dat is de vraag als je de competitiestart van de “All Blacks” onder de loep neemt.. Het is maar net, vanuit welke invalshoek je dat benadert. Feit is echter wel, dat Black Boys afgelopen zondag tegen Aengwirden voor het eerst in deze jaargang het zoet der overwinning mocht proeven en daarmee in de rol van kastelein datzelfde glas flink wist bij te vullen. Half vol dus en om het glas nog verder te vullen zou de formatie van trainer Ate Breeuwsma er goed aan doen om de opgaande lijn komende zondag tegen Read Swart door te trekken..

Dat is echter geen sinecure. Read Swart daalde twee seizoenen geleden na twee jaar in de derde klasse af naar het vierde niveau, De pogingen om direct terug te keren waren vorig seizoen in de vierde klasse B niet bijster succesvol en de ploeg van trainer Jan Sietse Heida eindigde uiteindelijk als zevende op een straatlengte van kampioen Jubbega. Dit seizoen probeert de ploeg “ut de Knipe” in de vierde klasse A het verloren gegane terrein te heroveren en afgaande op de resultaten in de eerste drie speelronden is men voorlopig aardig op weg. Twee zeges en een puntendeling zijn momenteel goed voor een gedeelde eerste plaats. Op basis van die gegevens mag de ploeg dan ook gerust met de favorietenrol worden opgezadeld. Een rol, die Read Swart vooral heeft bedongen met spelers die al hun hele leven lang het “read en swart” om de schouders dragen. Wat dat betreft verschilt de club niet zo veel van Black Boys. Immers bij de Zwartjes lopen ook een aantal spelers rond, die al hun hele carrière het mooiste shirt van Nederland verdedigen.

De spelers, die dat mooiste shirt komende zondag dragen, moeten zoals hiervoor al werd vermeld, proberen de opgaande lijn door te trekken. Gelet op de actuele verhoudingen zou een punt onder de rook van het Abe Lenstra Stadion echter al heel mooi zijn en die lijn min of meer bevestigen. En als er na negentig minuten en een beetje nog iets meer mee in de kofferbak naar Sneek gaat, dan zou dat niet alleen een fantastisch resultaat zijn, maar ook de magere start op slag doen vergeten. In dat geval behoort Black Boys tenminste zeven dagen tot de ploegen, die in de vierde klasse A van het zondagvoetbal de dienst uitmaken, en dat is voor Sjoerd wellicht reden om bij terugkomst toch nog even de deuren van “het clubhuis” voor Ate Breeuwsma en de zijnen te openen.