Voorbeschouwing Read Swart 1 – Black Boys 1

Black Boys bewees zichzelf afgelopen zondag een slechte dienst. Tegen Sint Jacob, waarvan in competitie-verband nog nooit was verloren, ging de “Equipo Negro” met 3-0 onderuit. Wanneer de formatie met het mooiste shirt van Nederland in het hoge noorden van de provincie had gewonnen, dan was men komende zondag als medekoploper naar de Knipe afgereisd. Nu doet men dat als nummer zes en daarmee staat men overigens wel met een wedstrijd meer net een treetje lager dan Read Swart, de tegenstander van komende zondag.

Read Swart speelde een paar jaar geleden nog twee seizoenen in de derde klasse. In het tweede seizoen op dat niveau werd de hoofdmacht veroordeeld tot de nacompetitie en daarin moest men uiteindelijk de status van derdeklasser inleveren. Vervolgens volgde  in de vierde klasse B met een positie in de middenmoot een vrij anoniem seizoen, waarna men vorig seizoen in vier A samen met Oldeboorn, Dronrijp en Mildam achter de ongenaakbare “toppers” Renado en Akkrum vocht om de titel “best of the rest”. Read Swart, dat toen uiteindelijk als vijfde eindigde, dankte die positie o.a. aan twee overwinningen op Black Boys. In de heen-wedstrijd in de Knipe hadden de “All Blacks” lang uitzicht op een puntendeling. Toen ging het mede door conditionele problemen in de slotfase mis, terwijl de return in Sneek een wedstrijd is, waaraan men op de zwarte zijde van het Schuttersveld niet graag herinnerd zal worden. Niet alleen verloor Black Boys die middag met duidelijke cijfers, maar aan het einde van de wedstrijd liepen de frustraties ook nog eens hoog op met twee rode kaarten tot gevolg.

Dat laatste gebeurde in een fase van de competitie, waarin de spanning er vol op stond. De “All Blacks” waren toen nog volop in de strijd om lijfsbehoud verwikkeld en het was nog allerminst zeker, of Black Boys zich wel rechtstreeks zou handhaven. Die degradatiezorgen kennen de Zwartjes nu niet en daardoor kan men zondag min of meer frank en vrij het duel aangaan. Of dat dan tot een resultaat leidt, blijft uiteraard afwachten. Read Swart is en blijft natuurlijk een geduchte opponent, maar op basis van de cijfertjes mag worden verwacht dat de onderlinge krachtsverhouding nu meer in evenwicht zal zijn. Derhalve lijkt een resultaat op voorhand meer realistisch dan vorig seizoen. In ieder geval kan het nooit minder gaan, want toen werd zoals hiervoor al werd vermeld, twee keer van Read Swart verloren.