Voorbeschouwing Nieuweschoot 1 – Black Boys 1

De voorzitter van Black Boys luidde met betrekking tot de financiële situatie bij de club afgelopen zaterdag de noodklok. In sportief opzicht klinkt die echter veel minder luid, want na de zege op Oldeboorn van twee weken geleden lijkt rechtstreekse degradatie met een voorsprong van zeven punten en nog zes duels op de kalender redelijk geruststellend. Sterker nog, door die zege behoort rechtstreekse handhaving nog altijd tot de mogelijkheden, te meer omdat Black Boys in de komende weken de degens met een aantal concurrenten kruist. De eerste daarvan i.c. Nieuweschoot is komende zondag in Heerenveen de tegenstander.

“Nijskoat” dat in het seizoen 2013-2014 een jaar in de derde klasse uitkwam, staat momenteel zevende en dus in het linkerrijtje. Het verschil met Black Boys bedraagt echter maar vier punten en bovendien hebben de mannen van trainer Richard Venema een wedstrijd minder in de benen. Dat maakt, dat de club uit het Friese Haagje mag worden gerekend tot de ploegen die Black Boys nog altijd binnen handbereik heeft.

​De ploeg van trainer Jenno Kootstra kende dit seizoen overigens een dramatische start en stond bij het ingaan van de winterstop met vijf punten onderaan. Bij de hervatting verloor men op Terschelling van de lokale SC en leek in die positie geen verbetering te gaan komen. Vervolgens stapte Nieuweschoot echter vijf keer op rij als triomfator van de “tatami”. Daarna ging men weliswaar tegen SV THOR. Blue Boys en Read Swart onderuit, maar door zeges op Zwaagwesteinde en Oldeboorn behoren de straffen wegen passiviteit inmiddels wel tot het verleden en klom men op naar de linkerkant van “die Tabelle”. Niettemin behoort men zoals hiervoor tussen de regels al werd vermeld, evenals Black Boys nog altijd tot de ploegen die voor het spelen van promotie-/degradatieduels moeten vrezen.

Dat zijn er bij in het ingaan van de slotfase van de competitie een stuk of zeven, want naast Nieuweschoot en Black Boys zijn ook SC Terschelling, ONB, de Wâlden, Oosterlittens en Blue Boys nog allerminst bevrijd van dat syndroom. Voor die bevrijding zijn een dag na het feest der bevrijding punten nodig en wat dat betreft is de opdracht voor Black Boys zo helder als het naar Freddy vernoemde gerstenat. Die opdracht is niet eenvoudig zo bleek vorig seizoen. Toen zaten beide kemphanen min of meer in hetzelfde schuitje en liet de zwarte defensie na een hoopvol begin doelman Sander de Vries in de tweede helft hopeloos in de steek. Dat laatste moeten de “All Blacks” nu coute que coute zien te voorkomen en als men dat voor elkaar weet te boksen en voorop ook nog eens met iets meer accuratesse als tegen Oldeboorn te werk gaat, dan klinkt de sportieve noodklok op de zwarte zijde van het Schuttersveld na zondag wellicht opnieuw iets minder luid.