Voorbeschouwing Nieuweschoot 1 – Black Boys 1

Het gaat in dit stadium van de competitie misschien te ver om van een heus degradatieduel te spreken, maar de wedstrijd van komende zondag tussen Nieuweschoot en Black Boys is in vier A wel het duel tussen de drager van de rode lantaarn en de nummer voorlaatst. “Nijskoat” heeft na negen wedstrijden twee punten minder dan de “All Blacks” die tot nu toe zes punten achter hun naam hebben staan. Voor Nieuweschoot geldt dat men bij een overwinning de laatste plaats aan Black Boys overdoet, en voor Black Boys geldt dat men bij winst afstand neemt van de enige plaats die dit seizoen een rechtstreekse gang naar de kelderklasse inhoudt. Dat het zondag voor beide partijen derhalve een belangrijke pot is, hoeft dan ook geen nader betoog.

​Bij het begin van dit decennium speelde Nieuweschoot net als Black Boys nog in de vijfde klasse en evenals de “Equipo Negro” wist men via de nacompetitie promotie naar de vierde klasse te bewerkstelligen. Twee jaar later werd de hoofdmacht van de rood-witten in vier A kampioen, maar het optreden in de derde klasse bleek van korte duur. Sindsdien speelt Nieuweschoot in de vierde klasse en daarin was men steevast een gedegen middenmoter. Zo ook vorig seizoen, toen de hoofdmacht als nummer zeven de finishlijn bereikte en daarmee net boven Black Boys eindigde. Dit seizoen leek Nieuweschoot lang de zekere degradant, want tot half november behaalde de formatie van trainer Jenno Kootstra slechts één schamel punt. Toen werd echter thuis van ONB gewonnen en daarmee werd de situatie op de Greiden toch iets minder troosteloos.

Die van Black Boys valt eigenlijk in dezelfde categorie, want na een alleszins redelijke start gingen de Zwartjes zes keer op rij onderuit en een aantal malen ook nog eens met dikke cijfers. Over dikke cijfers gesproken, in april van dit jaar verloor Black Boys aan de Dominee Kingweg na een 1-0 voorsprong met maar liefst 5-1. Dat gebeurde in een fase, waarin beide clubs nog volop verwikkeld waren in de strijd om de play offs om lijfsbehoud te ontlopen en dat ging Nieuweschoot die middag in ieder geval beter af.

Nu is de inzet van de onderlinge confrontatie zoals hiervoor al werd vermeld, min of meer vergelijkbaar en gaat het om de rode lantaarn. Daarmee wordt de laatste wedstrijd voor de winterstop toch een beetje een kwestie van nu of nooit. Dat moeten de “Men in Black” goed tussen hun oren knopen en dat vraagt naast een gezonde dosis beleving ook om zaken als organisatie en discipline. Weet Black Boys dat op te brengen, dan kan het zondag best een kwestie van nu worden en dan smaakt de kerstkalkoen toch echt veel beter dan bij verlies.