Voorbeschouwing Langweer 1 – Black Boys 1

Aan het bekeravontuur van vorig seizoen zal de “Equipo Negro” niet graag herinnerd worden. Immers de confrontatie met “buurman” Waterpoort Boys – toen in de poulefase de meest cruciale wedstrijd – werd kansloos verloren en met die nederlaag was de uitschakeling eigenlijk al beklonken. Dat stond in schril contrast tot het seizoen daarvoor, toen Black Boys in de laatste poulewedstrijd nog in de race was voor de KO-fase, terwijl de formatie van de zwarte kant van het Schuttersveld in het seizoen 2014-2015 een prestatie van formaat leverde door de tweede ronde te halen.

Of die prestatie dit seizoen herhaald kan worden, is een vraag die lastig te beantwoorden is. Met Langweer (vijfde klasse), RKO (vierde klasse) en SC Bolsward (derde klasse) als tegenstanders lijkt de favorietenrol op basis van scorebordjournalistiek bij de “Bolserters” te liggen. Die komen op zondag 9 september a.s. naar het Schuttersveld en dat opent wellicht mogelijkheden om voor eigen publiek voor een verrassing te zorgen. Wil die wedstrijd echter van belang zijn, dan zal Black Boys echter eerst en vooral de eerste poulewedstijd in en tegen Langweer winnend moeten afsluiten.

Voetbalvereniging Langweer dat in 1933 werd opgericht, komt al vele jaren in de vijfde klasse uit. Daarin was de rol van de roodhemden in het begin van dit decennium synoniem voor anoniem. De laatste seizoenen heeft op sportpark “’t Tsjillân” toch een soort van revival plaatsgevonden en heeft de hoofdmacht de weg omhoog ingeslagen. Die revival leidde tot resp. een zesde, een vierde en een vijfde plaats. Bovendien werd in het seizoen 2015-2016 een periodetitel gepakt, maar het recht op deelname aan de nacompetitie om promotie werd met trainer Guido Pen aan het roer uiteindelijk niet verzilverd. Wellicht dat die verzilvering er dit seizoen onder leiding van de nieuwe trainer Joop Braber wel in zit.

​Afgaande op de resultaten in het verleden toen beide ploegen elkaar in competitieverband in de vijfde klasse tegen kwamen, lijkt een overwinning voor Langweer vooralsnog een utopie. Immers Black Boys stapte aan het begin van dit decennium bij alle confrontaties als winnaar van de pitch en die zeges konden bovendien niet zelden in de categorie “duidelijk” worden ondergebracht. Daarbij moet echter wel vermeld worden, dat die uitslagen allemaal dateren uit de periode, dat Langweer in de vijfde klasse een bescheiden rol vervulde. Black Boys mag zich dan ook niet op voorhand rijk rekenen, want in het verleden behaalde resultaten bieden ….. juist ja, en bovendien is het Langweer anno 2017 zoals hiervoor al werd aangestipt, een heel andere tegenstander dan in de beginjaren van dit decennium. Maar als de formatie van trainer Ed Laagland onderschatting weet te vermijden en gefocust te werk gaat, dan moeten de “All Blacks” in staat worden geacht om zondag een eerste stap richting de KO-fase te zetten.