Voorbeschouwing Irnsum 1 – Black Boys 1

In de periode dat zo’n beetje iedereen in ons land over elkaar heen valt als het om de kansen van Waylon op het songfestival gaat, gingen de hartjes van de Zwartjes afgelopen zondag toch in de ding-a-dong stand. Na tien speelronden met louter nederlagen bleef Black Boys tegen ONB in een wedstrijd die met name na rust met veel duels en weinig goed voetbal alle eigenschappen van een degradatieduel had, eindelijk weer eens aan de goede kant van de streep. Met die zege bracht de ploeg de achterstand op de iets minder precaire plekken terug tot drie punten en heeft men het zoals trainers dat aanduiden, toch weer ’n beetje in eigen hand.
Die hand reist zondag af naar Irnsum voor het duel met de gelijknamige club. Die opponent lijkt halverwege het seizoen al “uitgespeeld”. De achterstand op koploper SV THOR bedraagt al dertien punten, terwijl het verschil ten opzichte van de promotie-/degradatieplekken met zeven punten vooralsnog geen reden tot paniek is. Dat Irnsum niet meer tot het rijtje titelkandidaten behoort, heeft alles te maken met de prestaties van na de winterstop. In 2018 behaalde de formatie van trainer Eric Folio namelijk alleen tegen De Wâlden een punt en ging men in de overige drie duels onderuit.

Die minder goede periode neemt echter niet weg dat Irnsum voor Black Boys in de voorbije jaren niet zelden een lastig te nemen hindernis was. Zo ook dit seizoen, toen Black Boys in de heenwedstrijd voetballend gewoon beter was en Irnsum door onnodig balverlies van Elroy de Meer in het zadel werd geholpen. Een jaar eerder ging Black Boys op De Bining onderuit om later dat jaar dankzij vier treffers van Josué Molina Perez het vertrek uit de zorgzone in te leiden. In het seizoen 2015-2016 was Black Boys in Irnsum oppermachtig en was de 0-2 eigenlijk een magere afspiegeling van de onderlinge verhouding. In de return liep de “Equipo Negro” echter in het mes van Irnsum, dat vooral in de omschakeling gevaarlijk is.

Snel uitgevoerde counters zijn dan ook het belangrijkste wapen van de oranjehemden en Black Boys zal zich daartegen moeten wapenen. Dat betekent dat men in verdedigend opzicht bij wijze van spreken negentig minuten lang een alert moet blijven uitzenden. Of bij die uitzending een rol is weggelegd voor Mladen Dubravac en Chris Stoelwinder blijft afwachten. Beide moesten tegen ONB met een blessure naar de kant en het  blijft afwachten, of zij op tijd en in voldoende mate hersteld zijn. Daarnaast dient afgewacht te worden, of de weer speelgerechtigde Elroy de Meer aan de aftrap verschijnt en dat heeft weer te maken met het optreden van Lars van Dijk. De boomlange aanvaller liet als invaller tegen ONB namelijk een prima indruk achter en zorgde voor veel dreiging. Trainer Richard Venema moet deze week wellicht dan ook een aantal lastige knopen doorhakken. Met een goede bijl moet het echter mogelijk zijn om die te ontrafelen en en met een goede strijdwijze lukt het wellicht om “het in eigen hand” zondag weer een tikkeltje groter te maken.