Voorbeschouwing Blue Boys 1 – Black Boys 1

De euforie over de tweede titel op rij van het G-team en de goed georganiseerde en druk bezochte slotdag werd ondanks de overigens verdiende zege op Nieuweschoot toch een beetje getemperd. Dat kwam, omdat concurrent ONB afgelopen zondag van buurman Blue Boys won en het verschil met de gevarenzone daardoor ongewijzigd bleef. Dat verschil bedraagt drie punten en is derhalve nog overbrugbaar. Om de toevoeging “on” daarvoor te plaatsen, heeft Black Boys dat een veel minder doelsaldo heeft dan de concurrent uit Drachten, zondag nog een punt nodig en die moet de ploeg van trainer Richard Venema tegen het al genoemde en al gedegradeerde Blue Boys zien te behalen.

Voor de ploeg uit Nij Beets viel afgelopen zondag definitief het doek en evenals eerder in het seizoen 2011-2012 moet men na één seizoen al weer afscheid van de vierde klasse nemen. Daar zag het halverwege de rit overigens niet naar uit, want toen leek de degradatiestrijd op een pas de deux tussen Nieuweschoot en Black Boys uit te draaien. Na de winter ging op sportpark De Blauwe Kamp echter langzaam maar zeker het licht uit en behaalde men in achttien wedstrijden nog maar tien punten. Ter vergelijking: Nieuweschoot en Black Boys schreven in diezefde periode resp. 28 en 25 punten bij.

Dat rapport dat niet toereikend was om te blijven zitten en zelfs niet goed genoeg was voor een herexamen, betekent echter niet dat het komende zondag voor Black Boys een kwestie van appeltje-eitje gaat worden. Dat bleek een paar weken geleden, toen de Zwartjes in de thuiswedstrijd pas in de slotminuten de winst wisten te grijpen. Dat gebeurde nadat beide trainers hun laatste en beste man naar het front hadden gedirigeerd en in een wedstrijd, waarin Blue Boys tot dat moment in ieder geval weinig tot niets had weggegeven. Daarbij komt dat de blauwe jongens zondag vrijuit kunnen voetballen, want de druk die er in de heenwedstrijd nog vol op stond, is inmiddels achter de horizon verdwenen. Bovendien zal de ploeg voor eigen publiek het teleurstellende seizoen op een goede en waardige wijze willen afsluiten.

​Black Boys moet daar rekening mee houden en mag er dan ook beslist vanuit gaan dat de blauwhemden het hoofd wel in de schoot zullen leggen. De “All Blacks” zullen komende zondag dan ook gewoon vol bij de les moeten zijn om het karwei af te maken. Lukt dat, dan mag men na de desastreuze eerste seizoenshelft waarbij niemand ook maar een cent voor de kansen van Black Boys gaf, de tweede gerust als de wederopstanding van het jaar aanmerken en kan Black Boys zich gaan opmaken voor een nieuw seizoen in de vierde klasse.