Voorbeschouwing Black Boys 1 – Warga 1

Afgelopen maandag werd Es-Pé-Aa-Er-Té-Aa kampioen in de Jupiler League en datzelfde kan Wé-Aa-Er-Gé-Aa komende zondag worden, als men het inhaalduel tegen Black Boys weet te winnen.

Warga leek al in het de herfst van het vorig jaar met dodelijk gemak de titel binnen te halen, want toen had de ploeg van trainer Marcel Frankena al een onoverbrugbare lijkende voorsprong opgebouwd. Na de eerste serie van acht wedstrijden bedroeg de achterstand van de toenmalige nummer twee Black Boys al acht punten. Daarna kwam er toch een beetje zand in de motor en wisten de achtervolgers het gat langzaam maar zeker te dichten. Toen Warga vervolgens in de eerste wedstrijd na de winterstop bij de drager van de rode lantaarn niet verder kwam dan een teleurstellend gelijkspel, leek nog alles mogelijk en mochten ploegen als SC Bolsward en Black Boys zich nog tot de kanshebbers rekenen. Daarna liet de groen-witte brigade er echter geen twijfel over bestaan, wie de sterkste in de vierde klasse A was en stapte Warga acht keer op rij als winnaar van de “pitch”.  En aangezien de achtervolgers in diezelfde periode met enige regelmaat punten lieten liggen, nam de voorsprong met het inhaalduel tegen Black Boys nog voor de boeg, toe tot elf punten.

Die voorsprong kan Warga zondag uitbreiden tot veertien en dan is de ploeg uit het dorp van de nieuwe brug voor de concurrentie niet meer te achterhalen. Ook niet voor Black Boys. Integendeel, Black Boys, dat lange tijd in de top meedraaide, is door de matige resultaten van de afgelopen weken nog wel in het linkerrijtje terug te vinden, maar moet eerder naar onderen dan naar boven kijken. De afstand met de plekken, die nopen tot het spelen van duels om lijfsbehoud, is inmiddels geslonken tot welgeteld vier punten en dus moeten de “All Blacks” op hun tellen passen. In dat kader zou een goed resultaat tegen de gedoodverfde kampioen niet onwelkom zijn, maar of dat er in zit voor de geplaagde “Equipo Negro”. In de wedstrijden die beide ploegen de afgelopen anderhalf jaar tegen elkaar speelden, smaakte Black Boys niet één keer het zoet der overwinning. Vorig seizoen hielden beide kemphanen elkaar twee keer in evenwicht en de heenwedstrijd eerder dit seizoen eindigde in een overigens terechte 3-2 nederlaag voor de formatie van trainer Jappie Booij.

De oefenmeester heeft komende zondag weliswaar weer Kewin de Jong, Lars Niemarkt, Nicky de Vries en Tolga Yilmaz tot zijn beschikking, maar kan na resp. een gele en rode kaart tegen Oldeboorn daarentegen geen beroep doen op Alex de Jong en Harry Terpstra. Verder staat achter de naam Oetse de Jong die tegen Oldeboorn al vroeg in de wedstrijd met een blessure naar de kant moest, een vraagteken. Daarmee heeft de  puzzel dan wel niet zoals in de vorige weken, de status van een cryptogram, maar dat het in kleedkamer vier van het Schuttersveld opnieuw passen en  meten wordt, moge duidelijk zijn. Niettemin zal Booij als een ware Tom Poes een list moeten bedenken, wil Black Boys de negatieve balans tegen Warga in positieve zin bijstellen. Met het oog op de nacompetitie zou dat, zoals hiervoor al werd vermeld, niet onwelkom zijn. Voor de groen-witten betekent dat dan wel uitstel, maar zeker geen afstel.