Voorbeschouwing Black Boys 1 – De Wâlden 1

Het was een wedstrijd die veel, zo niet alle aspecten van een kelderduel met zich meedroeg en waarin een goed lopende aanval een zeldzaamheid was. Daar zal echter niemand op de zwarte zijde van het Schuttersveld om malen, want uiteindelijk kreeg het duel een happy end en kwamen de punten dankzij een late treffer van Dennis Niemarkt “in de Sneker buse” terecht. Die zak is – en we schreven het al in de voorbeschouwing op de wedstrijd tegen Blue Boys – de laatste tijd toch al rijkelijk gevuld. Met de drie punten van afgelopen woensdag stegen de Zwartjes naar plek acht op de ranglijst en heeft men ten opzichte van de gevarenzone inmiddels een marge van vier punten opgebouwd. Die marge kan men zondag uitbreiden naar zeven, wanneer De Wâlden dat op de hoogste promotie-/degradatieplek staat, naar Sneek komt.

De ploeg uit Damwoude die al decennia lang in de schaduw van Broekster Boys acteer, behaalde vorig seizoen na een nek aan nek-race met Sint Jacob, het al genoemde Blues Boys en Houtigehage de titel en promoveerde daarmee naar de vierde klasse A. Dat is voor De Wâlden overigens geen onbekend terrein, want een aantal jaren geleden rook de club ook al eens aan dat niveau. Dat avontuur verliep toen een beetje roemloos en na één seizoen moest men de status van vierdeklasser al weer vaarwel zeggen. Nu dreigt eenzelfde scenario, want De Wâlden staat momenteel zoals hiervoor al werd vermeld, op een plek waarbij over een paar weken een uitnodiging tot het spelen van duels om lijfsbehoud in de bus valt.

De start verliep dit seizoen overigens crescendo, want in de openingsronde werd Dronrijp met maar liefst 4-1 geklopt. Daarna werd het aan de Badhuisweg een stuk wisselvalliger en in de maand oktober werd alleen bij ONB een punt gepakt. In de laatste speelronden voor de winter kroop De Wâlden onder meer door een 1-0 zege op Black Boys enigszins uit het dal, maar na de verplichte stop bleef het op sportpark “Op de Skieding” een kwestie van punten sprokkelen, waarbij de overwinning bij topploeg Read Swart overigens wel tot de verbeelding sprak.

​Dat laatste is ook het geval, wanneer het om de recente prestaties van Black Boys gaat. Daar waar de “All Blacks” in de eerst dertien wedstrijden maar zes punten wisten te vergaren, pakte men in de laatste negen duels maar liefst 22. De ploeg van trainer Richard Venema mag derhalve gerust als “die Mannschaft der Stunde” worden aangemerkt. Gelet op die status kan het verlies in de eerdere ontmoeting met De Wâlden niet als graadmeter worden aangemerkt. Het Black Boys van het voorjaar is mede door de reanimatie van routinier Lars Niemarkt immers qua resultaten een heel andere ploeg dan die van de herfst. Dat betekent echter niet dat het zondag gemakkelijk gaat worden en zeker niet, wanneer het voetbal het niveau van afgelopen woensdag niet ontstijgt. Dat zal echt beter moeten, want Black Boys mag er niet van uitgaan dat de wedstrijd net zoals tegen Blue Boys opnieuw wel een happy end zal krijgen.