Voorbeschouwing Black Boys 1 – VWC 1

Een rol als favoriet lijkt voor Black Boys in de komende thuiswedstrijd tegen VWC niet weggelegd. Dat heeft niet alleen te maken met het feit, dat Black Boys na de kerstkalkoen met nederlagen tegen SC Bolsward en Irnsum weinig applaus oogste, maar ook met de historie. Die wijst namelijk uit, dat de “All Blacks” in de laatste onderlinge confrontaties met de ploeg uit Munnekeburen steevast het onderspit moest delven. Dat alles maakt, dat de ploeg van trainer Jappie Booij in tegenstelling tot veel andere wedstrijden zondag op eigen terrein niet als favoriet maar als underdog aan de aftrap verschijnt.

De nederlaag tegen VWC in de heenwedstrijd leed Black Boys overigens in een fase, dat de VOG Westhoek Combinatie in de onderste regionen bivakkeerde. Dat laatste is inmiddels veranderd. De “Blaugranas” hebben evenveel punten als Black Boys, maar zijn met een wedstrijd minder op de teller. de Snekers op de ranglijst gepasseerd. Die positie dankt VWC vooral aan een indrukwekkende slotserie in 2015, toen de ploeg vier keer op rij het zoet der overwinning proefde en daarmee meer dan de helft van het puntentotaal bijschreef. In 2016 kwamen daar nog geen punten bij, want in het enige duel dat men dit jaar in competitieverband afwerkte, moest men in Vollenhove de punten aan VENO laten.

Wat dat betreft vertonen de prestaties enige gelijkenis met die van Black Boys, dat voor het concert van Ma Baker zijn beste wedstrijd van het seizoen afleverde, maar waarbij de hervatting met nederlagen “tsjin Bolsert en Jirnsum” toch een beetje op een mislukking uitliep. Toch bevatte met name de eerste helft tegen Irnsum om maar eens een one-liner uit het handboek der oefenmeesters te halen, genoeg aanknopingspunten. Black Boys voetbalde zonder veel grote kansen te creëren toen op het zeer matige hoofdveld van het Schuttersveld toch iets gemakkelijker dan de tegenstander en de ploeg had met enig fortuin bij de pogingen van afstand van Josue Molina Perez en Kewin de Jong de tegenstander voor rust zo maar op achterstand kunnen zetten. En dan was het wellicht toch een heel andere wedstrijd geworden.

Een andere wedstrijd dan de voorgaande confrontaties met VWC heeft Black Boys zondag dan ook nodig. Want op een kopie van die eerdere ontmoetingen zit niemand met zwart bloed in de aderen te wachten. Die liepen voor Black Boys immers stuk voor stuk verkeerd af en leidden evenals de wedstrijden tegen SC Bolsward en Irnsum niet tot applaus. Het moet zondag dus anders wil Black Boys de handen van de fans weer op elkaar krijgen en wil men in dit seizoen nog mee doen bij de stoelendans om de prijzen.