Voorbeschouwing Black Boys 1 – SC Terschelling 1

De overwinning van Black Boys leek in en tegen Oldeboorn na zo’n tachtig minuten een voldongen feit, maar met twee treffers zorgde de thuisclub in de slotfase alsnog voor samen geknepen billen. De “Men in Black” lieten echter niets meer door en daardoor deed Black Boys in de strijd om lijfsbehoud goede zaken. Daarvan is toch al sprake, want met zeven punten in de laatste drie duels is sprake van een kleine wederopstanding. Die opmars moet misschien wel voor een deel op de rekening van trainer Richard Venema worden bijgeschreven De jonge oefenmeester elimineerde het onderlinge gekrakeel en smeedde met hier en daar een verrassende keuze een elftal dat steeds meer op een team begint te lijken.

Ook in de heenwedstrijd tegen SC Terschelling, zondag de tegenstander van de Zwartjes, leek Black Boys op een team. Mede door een treffer van Richard Hamstra en hulp van de gastheren won Black Boys op de eerste dag van oktober op het Waddeneiland met 2-1. Het betekende toen de eerste driepunter van het seizoen en toen een week later resoluut van Zwaagwesteinde werd gewonnen, leek een mooie jaargang in het verschiet te liggen. De rest van het verhaal is bekend en duurde tot pak ‘m beet drie weken geleden.

Het verhaal van SC Terschelling met oud Black Boys-trainer Jappie Booij aan het roer is dat van een klein sprookje. Booij leidde de “blaugranas” vorig seizoen via de nacompetitie naar de vierde klasse en op dat niveau presteert zijn ploeg naar behoren en voor velen boven verwachting. Met 25 uit 18 staat SC Terschelling momenteel namelijk op een keurige vijfde plaats op de ranglijst die weliswaar door een verschil in wedstrijden nog steeds een vertekend beeld geeft. Niettemin hoeven Booij en de zijnen zich geen zorgen te maken, want de afstand tot de zorgsector is redelijk geruststellend. Aan de andere kant is inmenging in de strijd om eremetaal evenals het binnen halen van een periodetitel ook niet echt realistisch meer, zulks in tegenstelling tot Black Boys. Door de goede prestaties van de afgelopen weken behoren de “All Blacks” in de derde en laatste periode vooralsnog gewoon tot de kanshebbers. De strijd in die periode is uiteraard van secundair belang. De prioriteit ligt uiteraard bij “het veilig spelen”, maar in deze fase van de competitie gaat dat nu eenmaal hand in hand en betekent een stap richting van lijfsbehoud ook een stap richting periodetitel.

De “Equipo Negro” wil zondag uiteraard graag de volgende stap zetten en dat lijkt niet ondoenlijk. In de eerste plaats was Black Boys een enkele uitzondering daargelaten, dit seizoen voetballend niet echt minder dan de oppositie en in de tweede plaats komt met SC Terschelling een ploeg naar het Schuttersveld die na de overtocht naar Harns niet de beste papieren kan overleggen. Immers van de 25 punten werden er 18 op het eiland behaald en slechts 7 aan de vaste wal. Dat opent voor Black Boys wellicht mogelijkheden om zondag meer vaste wal onder de voeten te krijgen.