Voorbeschouwing Black Boys 1 – SC Bolsward 1

Black Boys boog tegen vijfdeklasser Langweer een 2-0 achterstand om in een 2-4 voorsprong. Daarmee leek de buit binnen, maar na een derde treffer van de thuisclub werd het voor de “All Blacks” aan de Langweerder Wielen toch nog een kwestie van billen knijpen. Dat laatste zou komende zondag zo maar weer aan de orde kunnen zijn, want dan wacht de brigade van trainer Ed Laagland het treffen met derdeklasser SC Bolsward.

De fusieclub “ut Bolsert” speelde net als Black Boys een aantal seizoenen terug nog in de vijfde klasse, maar heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een stabiele derdeklasser. Daar waar Black Boys in het seizoen 2015-2016 in het zicht van de haven strandde, slaagde SC Bolsward er in dat seizoen via de play-offs wel in om de sprong naar de derde klasse te maken. Dat gebeurde, nadat men bij de herstart van de competitie Black Boys op een forse nederlaag trakteerde. Dat verlies kwam in zwarte kringen keihard aan en leidde zelfs tot het opstappen van de inmiddels weer op het oude nest teruggekeerde Elroy de Meer. In de heenwedstrijd had Black Boys nog een punt aan het treffen met de opponent uit de Hanzestad overgehouden, al voelde die remise toen als een overwinning, omdat de Zwartjes een groot deel van dat duel met negen man in de wei stonden. Ook in de daaraan voorafgaande seizoenen waren beide ploegen doorgaans behoorlijk aan elkaar gewaagd, waarbij opviel dat de uitspelende ploeg steeds aan het langste eind trok. Wat dat betreft is het bepaald geen goed omen, dat Black Boys zondag thuis speelt. Immers wanneer dat patroon zich doorzet, dan ligt een nederlaag in het verschiet en zou er aan de bekeraspiraties van de “Equipo Negro” een vroegtijdig einde komen.

​Hoewel de formatie van de zwarte kant van het Schuttersveld na o.a. het afscheid van Lars Niemarkt, Alex de Jong en Erwin de Vries inmiddels uit een fors aantal andere acteurs bestaat, zou het daarom goed zijn indien Black Boys de herinnering aan die heroïsche 0-0 van twee seizoenen geleden oproept. Toen bleek, dat met “bloed, zweet en tranen” veel, heel veel te bereiken is. Nicky de Vries moet zich dat gevoel in ieder geval nog goed kunnen herinneren en wellicht kan hij daarmee zijn medespelers inspireren. Met die inspiratie kan Black Boys wellicht zijn voordeel doen en voor een verrassing zorgen. En met die verrassing zou ook de herinnering aan die desastreuze nederlaag van twee seizoenen terug voor altijd weggepoetst worden.