Voorbeschouwing Black Boys 1 – Renado 1

Black Boys had afgelopen zondag een fikse stap richting lijfsbehoud kunnen zetten, maar de serie van drie overwinningen op rij werd in Heerenveen op niet mis te verstane wijze een halt toegeroepen. Halverwege leek er tegen Nieuweschoot nog “nothing on the hand”, maar na de thee zakte de ploeg van trainer Ed Laagland door de ondergrens met een 5-1 nederlaag tot gevolg. Weliswaar zijn de Zwartjes zo goed als zeker gevrijwaard van rechtstreekse degradatie, maar het verschil met de promotie-/degradatieplekken bedraagt maar drie punten en dat is met o.a. nog de duels tegen twee topploegen voor de boeg toch niet echt geruststellend. Een van die topploegen, te weten koploper RENADO komt zondag naar het meest noordelijk gelegen sportpark van Sneek.

RENADO is in vier A verwikkeld in een nek-aan-nek-race met Akkrum. Laatstgenoemde ploeg slaagde er een paar weken geleden in om de ploeg van trainer Arjen Postma de eerste nederlaag van 2017 toe te brengen. Behoudens een gelijkspel in en tegen Oosterlittens is dat het enige smetje op rapport, want alle overige duels werden in winst omgezet. Door die bijna perfecte serie komt RENADO als de voornaamste titelkandidaat naar Sneek en die status zal de formatie uit het dorp van de allegorische optocht graag willen behouden. Die status vormt bovendien een enorm contrast met hetgeen zich in voorgaande jaren afspeelde. Weliswaar wisten de rood-witten zich een aantal malen voor de nacompetitie te kwalificeren, maar door de bank genomen waren de prestaties toch een beetje kleurloos. Met de comeback van de verloren zoon, die na omzwervingen in het betaalde voetbal, bij Harkemase Boys en bij Flevo Boys in de moederschoot terugkeerde, is de metamorfose aan het Groenendal indrukwekkend.

Behoudens de nacompetitie van een paar seizoenen terug, waarin RENADO de “All Blacks” de weg naar de vierde klasse versperde, was Black Boys de voorbije jaargangen niet minder dan de Sint Nyksters. Integendeel, over de seizoenen 2014-2015 en 2015-2016 sloeg de balans met twee overwinningen en twee remises in het voordeel van de Snekers uit. Aan dat “clean-sheet” kwam eind november van het vorig jaar een einde, toen RENADO in eigen huis met 2-0 aan het langste eind trok. Dat resultaat en de hiervoor al genoemde prestaties maken dat de gasten als favoriet aan de aftrap verschijnen en dat niets en niemand die rol kan ontkennen.

Dat betekent echter niet, dat de wedstrijd al een gelopen koers is. Black Boys thuis en uit is een wereld van verschil en daar waar men in uitwedstrijden, zoals afgelopen zondag tegen Nieuweschoot, vaak niet thuis gaf, behoort de thuisbalans tot de beste in de vierde klasse A. Dat moet de “Equipo Negro” vertrouwen geven, dat men niet op voorhand aan een kansloze missie begint. En met dat vertrouwen in “the pocket” is er zondag tegen de koploper wellicht toch iets mogelijk. Het zou met betrekking tot het ontlopen van de promotie-/degradatieplekken in ieder geval een welkome bonus zijn.