Voorbeschouwing Black Boys 1 – Read Swart 1

Alle duels op één na werden in vier A afgelast. Alleen ONB verscheen binnen de lijnen en liep door een 5-1 zege op SC Terschelling bij Black Boys weg. Voor de rest veranderde er in het basement van de vierde klasse A niets en gaat de strijd om lijfsbehoud nog steeds tussen pak ‘m beet een stuk of zes. zeven ploegen. Read Swart, zondag de tegenstander van de Zwartjes, behoort niet tot dat eskader. Integendeel, de ploeg uit de Knipe maakt nog kans op eremetaal, al heeft SV THOR momenteel de beste troeven in handen.

Read Swart promoveerde in het seizoen 2012-2013 als nummer zeven via de nacompetitie naar de derde klasse. Na twee seizoenen moest men echter via dezelfde route al weer afscheid van dat niveau nemen en sinds 2014-2015 zijn de rood-zwarten weer actief als vierdeklasser. In het eerste seizoen na de terugkeer eindigde Read Swart in vier B als zevende en vorig seizoen in vier A twee treetjes hoger. Die prestaties laten een opgaande lijn zien en die lijn wordt dit seizoen vooralsnog doorgetrokken. Momenteel bezet de formatie van trainer Anton Gerding de tweede plaats en heeft men zoals hiervoor al werd vermeld, nog uitzicht op de hoofdprijs. Gerding nam overigens medio februari het stokje over van Jan Sietse Heida, wiens overeenkomst wegens een gebrek aan chemie tussentijds werd ontbonden.

Van dat gebrek aan chemie was ten tijde van de heenwedstrijd nog niet veel te merken, want toen walste Read Swart met maar liefst 8-1 over Black Boys heen en leek alles nog pais en vree op sportpark de Jister. Op dat sportpark waren de “All Blacks” een seizoen eerder gelijkwaardig. Toen ging het in “the dying seconds of the game” echter alsnog mis. Later dat seizoen was het krachtsverschil tussen beide ploegen in Sneek echter beduidend groter en won Read Swart met 5-0.

Met die resultaten kan vanuit Sneker perspectief onmogelijk van een goed omen worden gesproken. Aan de andere kant zullen de mannen en vrouwen van de messcherpe analyses aanvoeren, dat Read Swart niet een tegenstander is, waartegen de mannen van trainer Richard Venema normaliter de punten moet zien te halen. Dat moet vooral tegen het om lijfsbehoud strijdende eskader gebeuren. Van dat eskader spelen komende zondag echter twee tegen elkaar en daarbij zullen op zeker punten worden verdeeld. In dat kader zou een goed resultaat tegen Read Swart de “Men in Black” uiteraard niet ongelegen komen, omdat daarmee de achterstand op de concurrentie in ieder geval niet verder oploopt en in het gunstigste geval misschien zelfs wordt verkleind.