Voorbeschouwing Black Boys 1 – Oosterlittens 1

De overwinning in de beker op Langweer was gelet op het klassenverschil ietwat aan de magere kant en werd gevolgd door een qua resultaat meer dan verdienstelijk gelijkspel tegen SC Bolsward. Vervolgens werd nipt van het ook in de vierde klasse acterende RKO verloren. Die confrontaties verschaften met betrekking tot de kracht van het op diverse posities “vernieuwde” Black Boys echter geen helder beeld. Wat dat laatste betreft is de wedstrijd in de eerste speelronde van de competitie tegen Oosterlittens op zeker de eerste, echte graadmeter.

Oosterlittens opereerde een paar seizoenen geleden nog in de derde klasse en werd in het eerste seizoen in de vierde klasse getipt als één van de kanshebbers voor de titel. Die rol kon de ploeg echter niet waarmaken en uiteindelijk finishte men op gepaste afstand van kampioen Warga als zesde. Daarmee deed Oosterlittens het in dat seizoen overigens wel beter dan Black Boys, maar afgelopen jaar waren de rollen omgedraaid en eindigden de “All Blacks” dankzij een sterke eindsprint net een stekje hoger dan de geelhemden. Dat laatste wekte wel enige verbazing. In dat seizoen kwam de “Equipo Negro” tegen Oosterlittens thuis namelijk niet verder dan 1-1 en in de uitwedstrijd liet de ploeg van trainer Klaas Wittermans Black Boys alle hoeken van het veld zien. De 8-2 nederlaag was toen “letztendlich” nog een milde afspiegeling van de kansenverhouding.

Black Boys doet er goed aan om de herinnering aan die wedstrijd uit de grijze cellen te verwijderen. Dat moet mogelijk zijn, omdat het elftal na het afscheid van Alex de Jong, Josue Molina Perez, Lars Niemarkt en Erwin de Vries en het aantal spelers dat getuige was van die afstraffing, dus sterk is veranderd. Aan de andere kant verdween met het afscheid van voornoemde spelers niet alleen de nodige voetbalkwaliteit, maar bovenal een “roadtrain” aan ervaring. De hoofdmacht importeerde zoals hiervoor al werd vermeld, op verschillende posities nieuwe krachten en de vraag is, of zij dat verlies in voldoende mate kunnen compenseren. Lukt dat, dat moeten de Zwartjes in staat zijn om (eerder) uit de buurt van gevarendriehoek te blijven. Lukt dat niet, dat zou het wel eens net zo’n lastig jaar kunnen worden als vorig seizoen. Welke kant het opgaat? Zondag rond kwart voor vier zal met betrekking tot waar het naar toe gaat ongetwijfeld iets meer duidelijkheid bestaan.