Voorbeschouwing Black Boys 1 – ONB 1

Black Boys speelde afgelopen zondag een oefenwedstrijd tegen Warga en wist de derdeklasser in dat duel tot halverwege de tweede helft aardig bij te benen. Na de 2-1 kwam de formatie van trainer Richard Venema na commentaar op de leiding echter met tien man te staan en hoewel men bij 3-1 nog wel de aansluiting vond, brak dat de ploeg in het laatste deel van de wedstrijd toch op.

Ook in de heenwedstrijd tegen ONB, komende zondag de tegenstander van de Zwartjes, kwam Black Boys met een man minder te staan en dat duel eindigde toen in een ruime nederlaag. Elroy de Meer zette de “Equipo Negro” die middag nog wel op een voorsprong, maar vervolgens draaiden de Drachtsters via Hylke Bakker (2x), Hakim Popkema (2x) en Nino van der Velde de wedstrijd 180 graden om.

De situatie waarin ONB ten tijde van de heenwedstrijd verkeerde, is weliswaar niet volledig gedraaid, maar is de laatste weken wel een beetje verbeterd. De derde club uit Drachten beleefde dit decennium een vrije val en kelderde in een aantal seizoenen van de eerste naar de vierde klasse. Die val leek zich dit seizoen aanvankelijk voortgezet te worden en op het moment van de eerste confrontatie met Black Boys bivakkeerde de ploeg van trainer Dennis Stuiver ook in de buurt van de degradatiezone. Door twee overwinningen in de maand van het feest der zotten (Read Swart en Irnsum) klom de ploeg echter voorzichtig uit het dal en met vijftien uit twaalf neemt men momenteel op de ranglijst de negende plek in. Daarmee lijken de zorgen op sportpark De Fennen in ieder geval voor even afgewend.

Die zijn op de zwarte zijde van het Schuttersveld daarentegen levensgroot, want Black Boys staat met zes uit dertien laatste en kijkt inmiddels in vier A al tegen een aardig gat aan. Het verschil met de plekken die recht op een herkansing geven, bedraagt inmiddels al vijf punten. Voetbalt men dan zo slecht? Nou, nee! Tegen Sint Jacob was men voetballend zelfs beter en ook in de laatste competitiewedstrijd deed Black Boys niet voor Zwaagwesteinde onder. En afgelopen zondag bood men zoals hiervoor al werd vermeld, derdeklasser Warga prima partij. Maar alle keren bleef succes uit en dat is niet alleen frustrerend, maar knaagt bovendien aan het toch al broze zelfvertrouwen. Dat zelfvertrouwen kan alleen worden hersteld, indien de monden zwijgen en alleen de voeten spreken. Dan moet het voetbal gewoon een keer punten opleveren en die zijn nu de tijd zo langzamerhand begint te dringen, dringend nodig om het gat te dichten.