Voorbeschouwing Black Boys 1 – Irnsum 1

De laatste thuiswedstrijd was voor zowel het publiek als de ploeg een ware martelgang en waar het publiek naar mate de wedstrijd vorderde het hoofd in de schoot legde, kwamen bij een aantal spelers de frustraties boven drijven. Dat gebeurde bij een stand, waarbij de wedstrijd al lang en breed beslist was en dat maakt dat gedrag volstrekt overbodig en op zeker dommer dan bij een stand, waarbij er nog iets te halen valt. De door Black Boys aangestelde supervisor heeft dan ook de schone taak om dat aan te pakken, omdat anders het qua personeel toch al niet zo brede keurkorps nog minder breed wordt en Black Boys in de beslissende fase van de competitie weer allerlei noodverbanden moet aanleggen.

Wat dat betreft lijkt de wedstrijd van komende zondag tegen Irnsum niet de meest onaangename. De oranjehemden staan met zeventien uit vijftien op een negende plek. “Jirnsum” heeft dan weliswaar drie punten meer dan Black Boys, maar zit sportief gezien min of meer in hetzelfde schuitje, Het ontlopen van de nacompetitie zal dan ook de voornaamste doelstelling zijn van de ploeg van trainer Eric Folio, die daarbij vooral teert op de ervaring van de 41-jarige Cor Dijkstra en op de snelheid van de boomlange Julius Huistra. Daarnaast beschikt de oefenmeester met Johannes van der Meulen en Frank Vermeulen over spelers, die het net gemakkelijk doen trillen.

Toch durven wij de stelling aan, dat beide ploegen elkaar qua kracht niet heel erg veel ontlopen. In de eerdere ontmoetingen was de ene keer Irnsum iets beter c.q. effectiever en de andere keer de “All Blacks”. Behoudens in het seizoen 2014-2015, toen Black Boys thuis een klein maatje te groot was, werd het beeld dat beide ploegen redelijk aan elkaar gewaagd zijn in eerdere ontmoetingen bevestigd. Zo ook in de heenwedstrijd, hoewel de uitslag (5-3) wellicht anders doet vermoeden. Black Boys scoorde in die wedstrijd drie keer en normaliter is een dergelijke productie goed voor punten, maar in de slotfase kreeg de “Equipo Negro” toen – en niet voor de laatste keer in dit seizoen – het deksel op de neus.

Dat deksel moet de ploeg nu zien te vermijden. Dat kan, wanneer men de organisatie op orde heeft en met een duidelijk strijdplan en een logische opstelling aan het karwei begint. Als de Zwartjes die het overigens zonder Erwin de Vries en Tolga Yilmaz moeten doen, daarnaast ook nog eens de rust weten te bewaren en de discipline kunnen opbrengen om ook als het even tegenzit, niet over de schreef te gaan, dan is de halve slag al gewonnen. En als men dan net als in de heenwedstrijd drie keer weet te scoren, dat moet die productie deze keer toch voldoende zijn voor punten. En met die punten zet men niet alleen een mooie stap richting veilig gebied, maar achterhaalt men op zeker de tegenstander, want die heeft zoals gezegd, maar drie punten meer dan Black Boys.