Voorbeschouwing Black Boys 1 – Dronrijp 1

Black Boys leed in Damwoude al weer de vijfde nederlaag op rij. De Wâlden was afgelopen zondag in Damwoude met 1-0 nipt te sterk voor de “Equipo Negro”. Door die nederlaag staat Black Boys niet alleen nog altijd voorlaatste, maar nam ook het verschil met een aantal directe concurrenten toe. Naast De Wâlden pakten namelijk ook Sint Jacob en Zwaagwesteinde een punt.

Een verklaring voor de terugval van de “All Blacks” is niet eenvoudig te vinden. Als men de cijfers er bij pakt, dan houdt het scorend vermogen met slechts zeven treffers in acht wedstrijden niet over, terwijl de defensie met al vierentwintig tegentreffers ook bepaald niet waterdicht is. De “nieuwe” selectie is ondanks een redelijke start blijkbaar nog niet bij machte om gestopte coryfeeën als Alex de Jong, Lars Niemarkt en Erwin de Vries te doen vergeten. De oplossing daarvoor zal echter snel gevonden moeten worden, wil men niet in de tombola van de nacompetitie of nog erger, op de laatste plaats terecht komen. De eerste mogelijkheid bij die zoektocht doet zich komende zondag voor, wanneer Dronrijp het Schuttersveld aandoet.

Dronrijp speelde in het seizoen 2013-2014 in de derde klasse, maar wist degradatie niet te ontlopen. In het daaropvolgende seizoen, waarin o.a. twee keer van Black Boys werd verloren, degradeerde de hoofdmacht opnieuw. In de vijfde klasse werd echter meteen het kampioenschap behaald en daarmee werd een eerste stap op de weg omhoog gezet. Op die weg werd Dronrijp vorig seizoen keurig vierde en op die plaats staat de formatie van trainer Erik Katje momenteel ook, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de ranglijst in vier A vanwege de vele afgelastingen een sterk vertekend beeld geeft. Niettemin mag Dronrijp ook in hun tweede seizoen in de vierde klasse A als een sterke opponent worden aangemerkt en dat bleek vorig seizoen ook in de confrontaties met Black Boys. Thuis wisten de zwarte jongens nog net een 2-1 overwinning uit het vuur te slepen, maar uit toonde Dronrijp zich dodelijk effectief door zo’n beetje drie mogelijkheden in drie doelpunten om te zetten.

​Mogelijkheden omzetten in goals is voor Black Boys zondag het eerste deel van de opgave. Daarnaast zal de hoofdmacht in defensie opzicht voor een goede organisatie moeten zorgen, wil men de na vijf nederlagen op rij de terugval een halt toeroepen. Lukt dat, dan kan men op de zwarte zijde van het Schuttersveld wellicht eindelijk weer een keer juichen. Bovendien zou het met daarna tot de winterstop nog twee potjes te gaan, een prima eerste stap op weg naar veilige regionen zijn.