Voorbeschouwing Black Boys 1 – Akkrum 1

Het werd afgelopen zondag een dag om in te lijsten, want nadat de ploeg van trainer Ed Laagland lange tijd in c.q. rond de kritieke zone bivakkeerde, werd in Munnekeburen met een 4-1 overwinning op VWC rechtstreekse handhaving definitief afgewend. al kreeg men daarbij wel de helpende hand van Oldeboorn, dat concurrent RKO met nipt verschil versloeg. Niettemin dankt de ploeg de rechtstreekse handhaving vooral aan zichzelf en een serie in april, waarbij drie keer op rij werd gewonnen. Door die serie ontsteeg Black Boys de plaatsen onder de streep om daar ondanks het smadelijke verlies tegen Nieuweschoot en kampioen RENADO niet meer onder te duiken. En dus is Black Boys volgend seizoen gewoon weer in de vierde klasse te bewonderen. Gelet op het smalle kader mag dat gerust een prestatie van formaat worden genoemd. Dat smalle kader moet het in ieder geval volgend seizoen zonder Erwin de Vries, Lars Niemarkt en Alex de Jong doen, want zij zeggen de hoofdmacht vaarwel en gaan met ingang van volgend seizoen een treetje lager voetballen.

Komende zondag zijn beide echter nog van de partij in een wedstrijd, waarin niks meer op het spel staat. Black Boys is veilig en ook voor tegenstander Akkrum valt er na het gelijkspel tegen Read Swart niets meer te halen. Althans in de reguliere competitie, want de brigade van trainer André de Vries is met de eerste periodetitel op zak wel deelnemer aan de nacompetitie om promotie en krijgt dus nog een herkansing om het verloren gegane terrein alsnog binnen een jaar weer terug te veroveren. Akkrum degradeerde vorig seizoen namelijk uit de derde klasse. Als voormalig derdeklasser behoorde de ploeg dit seizoen vanaf het prille begin tot de titelkandidaten. Die status wist men heel lang vol te houden, maar vorige week gooide de al genoemde puntendeling tegen Read Swart roet in het eten en moest men de eer en de schaal aan RENADO laten.

Voor Black Boys komt er zondag een eind aan een memorabel seizoen, waarin drie trainers aan het roer stonden. De start was met vier uit drie nog alleszins redelijk, maar daarna begon het diepe zuchten op de zwarte kant van het Schuttersveld. Na een aantal mindere weken proefde Black Boys pas op de laatste dag van oktober tegen Dronrijp weer eens het zoet der overwinning. Voor de winter werden vervolgens alle thuiswedstrijden in winst omgezet, maar uit bleek de ploeg geen enkele vuist te kunnen maken. Na de winter incasseerde men vervolgens een aantal dikke nederlagen. Een serie van drie overwinningen op rij, waaronder de eerste op vreemde bodem, bracht de “Equipo Negro” echter weer terug in het rijk der levenden. Daarna werd de status van vierdeklasser met verlies tegen Nieuweschoot en RENADO toch weer op de tocht gezet. Die werd echter na de overwinning op VWC definitief ingeruild voor de warmte van de vierde klasse en dat zal ongeacht het resultaat van komende zondag niet meer veranderen.