Voorbeschouwing Aengwirden 1 – Black Boys 1

De uitleg van trainer Ed Laagland op de beamer mocht niet baten, want Black Boys speelde afgelopen zondag niet z’n beste wedstrijd. Niemand op de zwarte zijde van het Schuttersveld zal daar echter om malen, want het cruciale duel met FFS werd vlak voor tijd door Michael Jansen wel in Sneker voordeel beslist, Die overwinning betekent, dat de “All Blacks’ het nog altijd in eigen hand hebben, al zijn de komende wedstrijden zonder uitzondering cruciaal. Zoals die van komende zondag, wanneer de formatie in Tjalleberd de degens kruist met concurrent Aengwirden.

Aengwirden dat in Eddie Bosman zijn meest beroemde voetbalzoon kent, staat in de stand één plekje lager dan Black Boys en heeft drie punten minder. Bovendien heeft de ploeg van trainer Frank Waringa een wedstrijd meer gespeeld. De “Equipo Negro” kan zondag ten opzichte van deze concurrent dan ook goede zaken doen, indien men het onderlinge treffen in zijn voordeel beslist. Alsdan neemt het gat met de blauw-groenen in ieder geval toe en niet onbel;angrijk, blijft het verschil met de andere ploegen in de onderste regionen (RKO en Nieuweschoot) minimaal gelijk.  Maar winnen in andermans huis deden de Zwartjes dit seizoen nog niet. De uitbalans behoort met slechts één punt uit tien duels tot de slechtste van pak ‘m beet het Noordelijk halfrond. Die cijfertjes zullen het vertrouwen dan ook niet torenhoog doen stijgen, te meer omdat het laatste bezoek aan “Bij de Fjilden” ook niet bepaald winstgevend was. Dat bezoek dateert al weer uit het seizoen 2013-2014, toen Black Boys een even pijnlijke als naar later bleek, dure nederlaag leed. Hoewel de Snekers in dat seizoen nog een aantal uitglijders kenden, kwamen de “All Blacks” toen aan het einde van de rit een puntje tekort om in één keer door te stomen naar de derde klasse. En dat, nadat het scorebord in de heenwedstrijd nog dubbele cijfers aangaf.

Black Boys promoveerde uiteindelijk niet en Aengwirden bleef in dat seizoen nog verder van de prijzen. Een seizoen later was het het echter feest in het lintdorp, want via de nacompetitie wist de ploeg in navolging van kampioen Dronrijp promotie naar de vierde klasse af te dwingen. Het optreden in die klasse verloopt tot nu toe stroef en Aengwirden moet evenals Black Boys op dit moment vrezen, dat men vanwege deelname aan de nacompetitie later met zomerreces zal gaan. Er zal de club in de voormalige woonplaats van wijlen dammer Jannes van der Wal dan ook veel aan gelegen zijn om de punten in eigen huis te houden, omdat daarmee zo’n beetje de laatste strohalm wordt gegrepen. Aan die escape zullen de Beamer Boys op zeker geen medewerking verlenen. Maar dan zal Black Boys toch echt beter voor de dag moeten komen dan afgelopen zondag en zeker veel meer moeten afdwingen. Mocht “die Steigerung” onverhoopt echter niet lukken, dan luidt het advies om pinchhitter Michael Jansen maar weer en misschien wel eerder naar het front te sturen.