Voorbeschouwing ONB 1 – Black Boys 1

Black Boys deed zichzelf afgelopen zondag duidelijk tekort, want de “All Blacks” kregen tegen Irnsum meer dan voldoende mogelijkheden om de koploper echt pijn te doen. De nederlaag die werd ingeluid door knullig balverlies en die overigens pas in de slotminuten tot 0-3 aangroeide, was dan ook niet alleen geflatteerd maar bovenal onnodig. Dat neemt niet weg, dat Black Boys inmiddels is afgezakt richting de hoek, waar doorgaans de klappen vallen. Een hoek waarin overigens ook ONB, de komende tegenstander, zich momenteel bevindt.

“Op Nij Beguon” is de derde club van Drachten en speelde een aantal jaren geleden nog in de eerste klasse. De club moest de status van eersteklasser echter al na één seizoen weer inleveren. Vervolgens acteerde ONB drie seizoenen in de tweede klasse. In de eerste twee eindigde de hoofdmacht keurig in de middenmoot, maar in het laatste seizoen op dat niveau wisten de Drachtsters rechtstreekse degradatie niet te ontlopen. In de derde klasse beleefde men vervolgens een rampjaar, want ONB werd in dat seizoen zo’n beetje de eerste ploeg in Nederland die degradeerde. Kortom, de club maakte de afgelopen jaren een vrije val mee. Men zal er op De Fennen dat ook voor moeten waken, dat die zich niet richting de kelderklasse voortzet nu de hoofdmacht opnieuw in de onderste regionen bivakkeert. Daarbij past overigens wel een nuancering, want ONB speelde twee wedstrijden minder dan de meeste andere ploegen en is als enige in de vierde klasse A nog ongeslagen. De stand op de ranglijst geeft dan ook een vertekend beeld, al treffen de blauw-witten in de in te halen duels niet bepaald de minsten.

Over duels gesproken. Het is niet de eerste keer, dat ONB en Black Boys de degens met elkaar kruisen. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw troffen beide ploegen elkaar in competitieverband ook al een aantal keren. De oude garde bij Black Boys zal zich die wedstrijden misschien nog wel herinneren of misschien liever niet, want in de jaren van “love and peace” gingen de meeste van die confrontaties verloren. Dat lijkt voor Black Boys een slecht omen, maar als de Zwartjes voetballend hetzelfde niveau als tegen Irnsum weten te halen en ook nog eens de kansen weten te benutten, dan kan de “Equipo Negro” ook zo maar de eerste zijn, die ONB dit seizoen de eerste nederlaag toebrengt.