Update 21 MAN: DE ‘RAZZIAWEDSTRIJD’ NOORD-WEST (1944) HERDACHT

De wekelijkse update (58) iets vroeger dan anders, maar het nieuws mag er zijn! Dit gaat als persbericht de wereld in en de trouwe volgers van het project willen we dit niet onthouden. Iedereen alvast een heel mooi paasweekeinde gewenst en we ‘timmeren’ gestaag door richting de 21ste mei!!

Foppe de Haan treedt op dinsdag 21 mei op als coach van het Sneker voetbalteam dat op het Sportpark Leeuwarderweg aantreedt tegen team West. Het betreft de herdenkingswedstrijd die wordt gespeeld om stil te staan bij het feit dat 75 jaar geleden, tijdens een ontmoeting tussen de elftallen van district Noord en West, een razzia is gehouden. Hierbij zijn 21 mannen opgepakt.

De herdenkingswedstrijd volgt op de presentatie van het boek 21 man, dat journalist Peter van der Meeren schreef naar aanleiding van de gebeurtenissen op 21 mei 1944. Voor de boekpresentatie (ook op het Sportpark, waar de wedstrijd en razzia hebben plaatsgevonden) zijn onder meer de families uitgenodigd van de mannen die destijds zijn opgepakt. Daarvoor komen nazaten over uit onder andere Zwitserland, België en Spanje.

Foppe de Haan had geen bedenktijd nodig toen hij gevraagd werd om als coach van het Sneker elftal (dat Team Noord representeert) te fungeren. De succesvolle oud-bondscoach en trainer-coach van SC Heerenveen kent de geschiedenis omtrent de ‘razziawedstrijd’ en wist dat in het elftal van 21 mei 1944 Abe Lenstra en Frans Wuijts (van Heerenveen) meespeelden. De Haan zal de selectie in aanloop naar de wedstrijd een keer trainen.

De Sneker trainer Jan Vlap is De Haans’ assistent. De selectie is samengesteld door de teammanagers Gerrit Boorsma en Ilan Boot. Zij keken daarbij ook naar de band die de spelers hebben met de stad en de historie.
De spelers zijn: van ONS: Jan Dommerholt (20 jaar, aanval), Tom Arissen (20, middenveld), Joel Brandsma (20, verdediging). SWZ zondag: Alwin Velds (29, verdediging), Han Miedema (26, verdediging), Kevin Huitema (30, aanval). LSC 1890: Jesse van Sermond (22, keeper), Rodi de Boer (26, middenveld), Jari Boorsma (23, middenveld), Patrick Zijda (23, aanval), Rene Cnossen (26, verdediging). SWZ zaterdag: Tim Posthuma (25, aanval), Thijs Goes (31, verdediging). WPB: Stefan Kroon (27, verdediging), Kevin Kedde (24, verdediging). Black Boys: Jan Broersma (39, keeper), Nicky de Vries (35, middenveld).

Team West is samengesteld uit spelers van clubs uit de regio Haarlem. Dit mede omdat in 1944 de Haarlemse crack Kick Smit in Sneek meespeelde. Destijds werd het doel verdedigd door mede-international Piet Kraak van de IJmuidense club Stormvogels. Die club levert 75 jaar later opnieuw de keeper.

Ook voor de wedstrijdleiding heeft de organisatie bekende namen bereid gevonden om belangeloos mee te werken. Hessel Steegstra uit Sneek (deze week nog actief tijdens Porto-Liverpool in de Champions League) is de scheidsrechter. Zijn assistenten zijn Erwin Zeinstra (o.a. actief op diverse WK’s als lid van ‘team Kuipers’) en de eveneens in het betaald voetbal werkzame Jan de Vries.

Textielstra.nl stelt de wedstrijdtenues voor beide teams beschikbaar. Daarbij wordt rekening gehouden met het ‘klassieke’ karakter van deze herdenkingswedstrijd. Net als 75 jaar geleden wordt de muzikale omlijsting verzorgd door het Stedelijk Muziekkorps.

Programma dinsdagavond 21 mei: 18.30 uur: kassa’s open. 18.45: optreden Stedelijk Muziekkorps. 19.00-19.30 herdenkingsplechtigheid, voorstellen teams en aanvang wedstrijd. Voor, tijdens en na de wedstrijd is het boek 21 man te koop en af te halen in het restaurant op het Sportpark Leeuwarderweg. Reserveren van het boek is nu al mogelijk via de website www.boek21man.nl .