Nabeschouwing Black Boys E1 – TOP ’63 E1

Spanning? Ja, ik neem onderweg wel symptomen waar, die op spanning duiden en bij die symptomen vroeg ik mij af, of de spanning in de catacomben van Het Schuttersveld net zo groot zou zijn als bij een duel in de Champions League van Fc. Barcelona of Chelsea. Groter denk ik, want daar waar in de spelerstunnel van Camp Nou of Stamford Bridge spelers vaak nog ontspannen lachen, zullen de kopjes in de kleedruimte van Black Boys E1 ongetwijfeld snaarstrak staan.

De E1 van Black Boys speelt vandaag namelijk tegen TOP ’63 E1. Beide 9 gespeeld, beide 9 gewonnen. en beide met zeer indrukwekkende doelcijfers. De clash der clashes, de absolute topper, de mooiste affiche of de moeder aller wedstrijden om maar eens een paar superlatieven uit de kast te halen, Een wedstrijd die de vergelijking met de Old Firm tussen Celtic en Rangers of de Kolenpotderby tussen Borussia Dortmund en Fc. Schalke ’04 moeiteloos kan doorstaan..
Het is ook een wedstrijd die spelers in hun dromen inmiddels al honderd keer hebben gespeeld en waarbij ze vlak voor tijd net als Messi, Suarez of Neymar de winnende scoren om voor eeuwig de held van hun club te zijn. De nachtrust zal vanwege die dromen bij menigeen vannacht dan ook iets minder rustig zijn geweest dan in de nachten ervoor. De spelers hebben ongetwijfeld in hun bed liggen woelen en waren op een enkele uitzondering na deze morgen vroeger wakker dan normaal, wanneer ze vaak met geen stok uit bed te krijgen zijn.
Black Boys E1 – TOP ’63 E1 is, hoewel eentje aangaf er niet bij te zullen zijn omdat de spanning haar te machtig zou worden, ook een wedstrijd, die veel publiek zal trekken. Tenminste als je de berichten op het digitale theekransje (lees: Facebook) mag geloven. De voorbeschouwing op de wedstrijd tussen de jongens en de meid van de “Equipo Negro pequeño” en hun leeftijdgenoten uit Top en Twel werd met bijna 1.200 hits namelijk veruit het beste gelezen deze week.

Het beste dat deze najaarsreeks te bieden heeft, betreedt even voor half elf het kort geschoren gras van Het Schuttersveld. Bij beide Mannschaften zie je bleke bekjes, voel je de spanning, ervaar je de druk, al is die bij de vele familieleden aan de kant zo te zien en te horen vele malen groter. Die spanning, die druk zie je terug in het veld, want het is op het vrieskoude veld vooral een wedstrijd van inzet strijd en passie, Het voetbal is deze morgen een tikkeltje minder, al zijn er heel af en toe wel fraaie staaltjes te zien.

Bij langs de lijn, deel 1, is de eerste kans voor TOP ’63. Een prima redding van doelman Daniël Esacalona voorkomt echter, dat Black Boys E1 al vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aanlijkt. Niet veel later lijkt de thuisclub op weg naar de eerste kans, maar Patrick Faber speelt de bal, als hij vanaf rechts naar binnen trekt, net iets te ver voor zich uit. De wedstrijd golft vervolgens op en neer, want kort daarop heeft Black Boys het geluk aan zijn zijde als een strak schot maar net naast gaat. De mannen en vrouw van aanvoerder Auke Verwer die bij een poging halverwege de eerste helft in de doelman van TOP ’63 zijn meerdere moet erkennen, hebben het moeilijk en vooral het middenveld met Damian Walta en Jayden Vlegels heeft moeite om de aanval van bruikbare ballen te voorzien. De 1-0 valt dan ook eigenlijk uit het niets als Patrick Faber vanaf rechts een schot lost en de bal langs alles en iedereen zo maar in de verste hoek verdwijnt. Die voorsprong is op dat moment misschien wel iets tegen de verhoudingen in, maar bezorgt Black Boys E1 wel een aangename tocht naar de warme kleedkamer.

​Vanuit de kleedkamer trekt TOP ’63 vrijwel onmiddellijk de stand gelijk (1-1), waarna een schuiver van Patrick Faber aan de andere kant maar net langs de voor Black Boys verkeerde kant van de paal gaat. Diezelfde Patrick Faber vindt even later de doelman van TOP’63 op zijn weg als hij opnieuw uithaalt. In de daaropvolgende fase heeft TOP ’63 met de wind schuin in de rug een iets groter aandeel en dat overwicht resulteert uiteindelijk in een 1-2 voorsprong. Een vrije trap is doelman Daniël Escalona te machtig en even hebben de gasten de beste papieren en lijkt de titel voor de “All Blackjes” ver weg. De sterk spelende Justin Stoelwinder neemt zijn ploeg echter bij de hand en probeert het spel weer in de richting van het heiligdom van TOP ’63 te verplaatsen. Dat levert echter vooralsnog geen rendement op, omdat Simon Abrehaley-Tsebeke en Damian Walta opnieuw moeite hebben om hun medespelers te bereiken. Echter na goed doorzetten aan de rechterkant weet men tien minuten voor tijd Patrick Faber in stelling te brengen en die tekent met zijn tweede van de morgen voor de 2-2. TOP ’63, dat minstens gelijkwaardig was, lijkt hierdoor aangeslagen en slaagt er vervolgens niet meer in om de bakens te verzetten. Integendeel, in de slotminuut moet de ploeg uit Top en Twel nog een derde tegentreffer incasseren, als Patrick Faber uit een hoekschop van Damian Walta zijn trilogie voltooid en Black Boys E1 daarmee aan het einde van langs de lijn, deel 2, definitief in veilige haven loodst.

Hoewel het nog niet officieel is, want er moet nog een wedstrijd afgewerkt worden, is Black Boys E1 met deze zege twee jaar na de wedergeboorte van de jeugdafdeling met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kampioen van de najaarsreeks. Die laatste wedstrijd is immers tegen hekkensluiter Workum en die zal men gelet op de verhoudingen in de najaarscompetitie met dezelfde aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wel als winnaar afsluiten.

Wie ook winnaar was, was zonder enige twijfel het talrijke publiek. Want het was een wedstrijd, die vanaf het eerste tot aan het laatste fluitsignaal vooral door de voelbare spanning boeide. En hoewel het voetbal door die spanning misschien iets minder was, was het toch bijna mooier, wat zeg ik, mooier dan een wedstrijd in de Champions League en dan menig derby bij de aller grootsten.