Nabeschouwing Black Boys 3 – Read Swart 3

Soms vraag je je af, of de scheidsrechter naast de spelerspassen vooraf ook controleert, of de acteurs een zwarte band om hebben. Dat had hij misschien beter wel kunnen doen, want Sportpark het Schuttersveld had vanavond veel weg van een tatami. De match tussen Black Boys drie en Read Swart drie leek hoewel er soms ook heel aardig werd gevoetbald, in een aantal fases meer op een judo-partij dan op een voetbalwedstrijd en de toeschouwers moeten zich bij de technieken die zij voorgeschoteld kregen, soms Pierre Zenden hebben gewaand. Die waren namelijk stuk voor stuk minimaal goed voor yuko of waza-ari en in een enkel geval zelfs voor ippon, omdat de tegenstander met een vloeiende techniek op de rug werd geworpen en de wedstrijd op de mat dan meteen afgelopen zou zijn.

Die wedstrijd begon overigens voor de thuisclub crescendo, want al vroeg nam Black Boys drie dankzij treffers van Ibrahim Aissa en Marc Bosma een 2-0 voorsprong. De gasten uit De Knipe kwamen vervolgens via een razendsnelle counter nog wel terug tot 2-1, maar niet lang daarna hamerde aanvoerder Koos van der Zwaag op de van hem bekende wijze een vrije trap in de rechter benedenhoek en daarmee herstelde hij de oude marge. Die had vervolgens nog groter kunnen uitvallen, maar Aissa’s puntertje eindigde op de paal. Daarvoor had de scheids overigens een duidelijke overtreding op diezelfde Aissa onbestraft gelaten en dat leidde in het verloop van de wedstrijd tot een paar explosieve situaties. Die leken echter achter de horizon te verdwijnen, toen Black Boys drie vlak voor rust de 4-1 binnen schoot en daarmee de wedstrijd definitief besliste.

Op een enkel regenbuitje na was er na de door Alex van der Zee verzorgde thee – hé, dat rijmt – geen vuil;tje aan de lucht en al helemaal niet toen de toch al ruime marge naar 5-1 werd uitgebouwd. Die voorsprong had daarna nog ruimer kunnen uitvallen, maar schoten van Ibrahim Aissa en Léon Huisman de Jong misten de juiste richting. Dat deerde echter niemand, omdat de wedstrijd al lang en breed gespeeld was of om in judo-termen te spreken, al lang op ippon beslist was. Maar rollertjes wegens passiviteit werden daarna niet uitgedeeld. Integendeel, het bleef onrustig en opeens kwamen de licht ontvlambare situaties van voor de rust weer achter de horizon vandaan en kregen de trouwe kijkers nog een aantal bijzonder fraaie technieken te zien. Die technieken vormden voor de arbiter van dienst aanleiding om de wedstrijd na de zoveelste heup- of schouderworp die in het zwart-wit tijdperk van Anton Geesink en Wim Ruska absoluut niet zouden hebben misstaan, vroegtijdig te stoppen of om, en u raad het al, de partij op ippon te beëindigen.

​Daarmee voltrok zich op Het Schuttersveld eigelijk een historische gebeurtenis. Immers de wedstrijd tussen Black Boys drie en Read Swart drie was qua score al lang en breed op ippon beslist en werd vervolgens, nog een keer op ippon beëindigd. Dubbel ippon voor Black Boys drie dus.