Nabeschouwing Black Boys 1 – Warga 1

Zou het opzet van de bond zijn of puur toeval, dat Black Boys bijna iedere week met zo’n beetje de slechtste scheidsrechter wordt geconfronteerd. Scheidsrechter De Wind of misschien beter: Fred Kaps zag overtredingen, die er niet waren en had onmiskenbaar veel invloed op de wedstrijd. Dat begon al in de eerste helft, toen hij na een 100% schwalbes de volstrekt onschuldige Antonino Serra geel gaf, terwijl hij later, toen Lars Niemarkt op de doellijn een bal met de borst tegenhield, niet alleen een penalty gaf, maar ook nog eens de aanvoerder met rood van het veld stuurde. Vanaf dat moment was het voor Black Boys helemaal een kansloze missie, Die missie was overigens al niet heel erg kansrijk, want kort daarvoor was centrale verdediger Arjen Brinksma overigens ook al naar de douche gestuurd. Met negen man werd Black Boys tot speelbal van Warga en de koploper liep in de resterende speeltijd dan ook uit naar een 0-5 zege.

Kansen
Daar leek het overigens in de openingsfase niet op. Warga kwam dan wel fel uit de startblokken, maar gevaar leverde dat nauwelijks op. De betere kansen waren met elf tegen elf dan ook voor de thuisclub, maar Kewin de Jong schoot na een prima pass van Marc Bosma net voorlangs, terwijl een poging van Tolga Yilmaz na gestuntel in de Warga-defensie net niet hard en hoog genoeg was om de doelman te verrassen. In die fase benaderde Warga geen moment het niveau van een aanstaande kampioen.

Afkoelingsperiode
De wedstrijd kantelde min of meer, toen de lintback van Warga Antonino Serra opzichtig een gele kaart aannaaide en die kanteling was even later een voldongen feit, toen Brinksma na een onbesuisde actie met rood mocht vertrekken. Op die kaart viel overigens niet zo veel af te dingen, maar vreemd was vervolgens wel, dat de duwende en slaande speler van Warga mocht blijven staan en zelfs geen gele kaart ontving. Dat vond ook trainer Jappie Booij, die vervolgens eveneens achter de hekken mocht plaatsnemen, waarna de arbiter tot een afkoelingsperiode besloot. Die afkoeling hielp echter niet, want toen de arbiter kort na de hervatting op appèl van Warga de bal bij de hierboven beschreven actie van Niemarkt op de stip legde, dreigden de stoppen aan Black Boys-zijde even en niet helemaal onbegrijpelijk door te slaan. De arbiter bleef zoals verwacht mocht worden bij zijn macabere beslissing en dat betekende feitelijk een cadeautje voor het tot dan toe redelijk onmachtige Warga. Die onmacht bleef overigens in het vervolg van de eerste helft redelijk in takt, want de ploeg van trainer Marcel Frankena slaagde er niet in om de numerieke meerderheid uit te buiten. Sterker nog, Black Boys had voor rust zo maar op gelijke hoogte kunnen komen, indien Serra voorbereidend werk van Tolga Yilmaz op waarde had geschat.

Kaartenhuis
Na rust was het echter gebeurd met de Sneker dadendrang en hoewel de dappere doelman Anne Pruiksma met twee voortreffelijke reddingen in het begin van de tweede helft erger leed wist te voorkomen, moest de doelman daarna in korte tijd twee keer capituleren. Dat gebeurde in een fase, waarin Black Boys even als een kaartenhuis ineen dreigde te storten. Die ineenstorting bleef echter uit, al bouwde Warga in het vervolg van de tweede helft de score nog wel uit tot 0-5. Maar dat was om met Johan Cruijjf te spreken tegen het inmiddels moegestreden negental niet meer dan logisch.

Black Boys – Warga 0-5 (0-1)
Gele kaart: Antonino Serra (Black Boys)
​Rode kaart: Arjen Brinksma, Lars Niemarkt, Jappie Booij (Black Boys)
Opstelling Black Boys: Anne Pruiksma, Roelof Beijing, Arjen Brinksma, Lars Niemarkt, Richard Nieuwland, Kewin de Jong, Josue Molina Perez, Alex de Jong, Antonino Serra (David Starcevic), Tolga Yilmaz (Ibrahim Aissa) en Marc Bosma