Nabeschouwing Black Boys 1 – VWC 1

Het goede nieuws is, dat de kerstboom bij Black Boys dit jaar waarschijnlijk niet wordt vervangen door een treurwilg, want de “All Blacks” wisten het duel tegen directe concurrent VWC dankzij een fraai afstandsschot van Kewin de Jong en een al even fraaie lob van invaller Tolga Yilmaz met 2-0 te winnen. Het slechte nieuws is, dat laatstgenoemde goal waarschijnlijk de scouts van Besiktas, Fenerbache en Galatasaray naar het Schuttersveld zal lokken, want die was van een ongekende schoonheid. Die goal viel overigens pas in de voorlaatste minuut. Daarvoor verdedigde Black Boys met hand en tand een 1-0 voorsprong, die al in de tiende minuut na voorbereidend werk van Nicky de Vries en een uithaal van een meter of twintig van Kewin de Jong tot stand kwam.

Vlak na die goal kregen de gasten uit Munnekeburen nadat alles en iedereen bij Black Boys de bal liet lopen, overigens een leversgrote kans om de gelijkmaker aan te tekenen, maar tot opluchting van het thuispubliek had de aanvaller van VWC de doos nog om de schoenen. Die mogelijkheid was in de eerste helft lange tijd ook zo’n beetje de enige kans, die de bezoekers mochten bijschrijven. Voor het overige was het vooral Black Boys, dat de wedstrijd dicteerde en ook een aantal goede mogelijkheden kreeg. Zo testte rechtsback Alex de Jong de kwaliteiten van de goaiie van VWC en verdween een afstandsschot van Harry Terpstra naast het door diezelfde keeper verdedigde doel. Vervolgens kon Erwin de Vries bij een voorzet zijn kopbal niet genoeg kracht en richting meegeven en even later plofte de bal uit een hoekschop voor de voeten van Nicky de Vries, maar de middenvelder was zo verrast, dat hij de bal weg liet springen. Niettemin leek de 2-0 een kwestie van tijd, maar Black Boys was in de eindfase net niet nauwkeurig genoeg. Zo stond de lat succes voor de thuisclub in de weg, toen Dennis Niemarkt uit het niets een schietkans kreeg en hetzelfde aluminium was niet veel later spelbreker, toen Erwin de Vries na een goed voorbereidend werk van Nicky de Vries en Antonino Serra de bal mocht inkoppen. Diezelfde Erwin de Vries had even daarvoor een uitgelezen kans laten liggen, toen hij na een prima pass van Mladen Dubravac alleen voor de doelman van VWC verscheen en later in het eerste bedrijf trof de spits nog een keer het “metalen” houtwerk, nadat een inzet van Dennis Niemarkt via de keeper voor zijn voeten kwam.

Daarvoor meende Black Boys zich een aantal slordigheden te kunnen permitteren. Eerst schoot doelman Sander de Vries de bal tegen een tegenspeler aan en niet veel later bracht de “Torhüter” redding, toen Alex de Jong nadrukkelijk in de fout ging en in de slotminuut van de eerste 45 gaf de defensie van Black Boys opnieuw niet thuis en redde de grensrechter “the Boys”. Die redding was echter op z’n zachtst gezegd discutabel, want volgens velen was bij de gelijkmaker van buitenspel geen sprake.

De tweede 45 begon met twee levensgrote kansen. De eerste daarvan was voor Black Boys, maar na een interventie van Harry Terpstra speelde de harde en hobbelige grasmat Erwin de Vries parten. Die mogelijkheid werd aan de andere kant meteen gevolgd door ééntje voor VWC, maar ook daarbij ontbrak de juiste richting. Die mogelijkheid werd niet veel later gevolgd door een schot, dat boven doelman Sander de Vries op de lat uitéén spatte, waarna de rebound over de door hem verdedigde veste verdween. Dat alles gebeurde in een fase, waarin Black Boys het mede door de eigen slordigheid lastig had en VWC het betere van het spel kon overleggen. Niettemin kreeg de thuisclub in die fase na een counter een prima mogelijkheid, maar de inzet van Erwin de Vries vanaf rechts verdween net voorlangs de tweede paal. Black Boys leek vervolgens het initiatief weer te grijpen, maar de Zwartjes opereerden te onzorgvuldig om dat in klinkende munt om te zetten.

Derhalve bleef het bij 1-0 en daarmee bleef de wedstrijd spannend en die werd nog spannender, toen invaller Roelof Bleijinga van het veld werd gestuurd. Dat gebeurde na enig duw- en trekwerk met een tegenstander, waarvoor hij terecht een gele kaart kreeg. Die gele kaart werd echter tot ieders verbazing als zijn tweede aangemerkt, omdat de arbiter van dienst eerder bij de vermaning van Antonino Serra per abuis het rugnummer van Bleijinga had opgeschreven. Bovendien gaf de man met de fluit na het incident een vrije trap aan VWC, waar hij het spel met een uittrap had moeten hervatten. Die vrije trap verdween overigens recht in de handen van doelman Sander de Vries en die zag vervolgens, dat invaller Tolga Yilmaz, die kort daarvoor net over had geschoten, aan de andere kant bij één van de laatste aanvallen van Black Boys met een prachtige lob de 2-0 liet noteren. Hoewel VWC in blessuretijd nog een prima mogelijkheid op de aansluitingstreffer kreeg (redding Sander de Vries), was daarmee de zege defintief veilig gesteld en kon Black Boys de treurwilg weer opbergen en de kerstboom uit de verpakking halen.

Black Boys – VWC 2-0 (1-0)
Doelpunten: 1-0 Kewin de Jong (10.), 2-0 Tolga Yilmaz (89.)
Scheidsrechter: W. Stel
Opstelling Black Boys: Sander de Vries, Jordy Albada, Lars Niemarkt, Alex de Jong, Antonino Serra (81. Tolga Yilmaz), Nicky de Vries, Kewin de Jong, Harry Terpstra, Mladen Dubravac (65. Roelof Bleijinga), Dennis Niemarkt en Erwin de Vries