Nabeschouwing Black Boys 1 – VENO 1

De wedstrijd begon met een indrukwekkende minuut stilte voor de deze week veel te jong overleden Kitty van den Brink, maar daarna was het gedaan met de rust. Met name in de tweede helft leidden frustraties over het uitblijven van de 2-0 bij de thuisclub tot verbale verwensingen over en weer met als gevolg, dat Black Boys zichzelf uit de wedstrijd haalde en uiteindelijk de bietenbrug opging. En dat was eigenlijk volstrekt onnodig, want Black Boys domineerde en kreeg voldoende kansen om de wedstrijd al in een vroegtijdig stadium in zijn voordeel te beslissen.

Black Boys voetbalde vanaf het begin gemakkelijker dan de tegenstander, maar echte kansen leverde dat niet op. De eerste ontstond, nadat doelman Anne Pruiksma met een uittrap Elroy de Meer bereikte, die vervolgens Rinze Idzinga in stelling bracht. De inzet van de spits werd echter tot hoekschop verwerkt en uit die corner kopte Nicky de Vries voorlangs. De gasten uit Vollenhove, die daarvoor al een keer in de omschakeling dreigend waren geweest, kregen vervolgens na een ongelukkige sliding een vrije trap, die doelman Anne Pruiksma de nodige problemen opleverde. Niet veel later kreeg ook Black Boys halverwege de vijandelijke helft een vrije trap en daaruit bezorgde De Meer de bal bij Idzinga, die op fraaie wijze achterwaarts de 1-0 tegen de touwen kopte. De treffer kreeg een minuut later bijna een vervolg, toen Idzinga vanaf rechts naar binnen trok en een geplaatst schot losliet. Vervolgens verdween een streep van Kewin de Jong, die de bal na een fraaie actie over de rechterkant op de rand van de zestien kreeg, rakelings naast en speelde Erwin de Vries na een mooie steekpass van Idzinga de bal te ver voor zicht uit en trapte de arbiter niet in de Schwalbe van de lange aanvalsleider. De dreiging van de gasten bleef in die fase beperkt tot twee momenten. De ene ontstond na slordig balverlies van de thuisclub en de andere, nadat de scheidsrechter een vlagsignaal voor buitenspel negeerde.

​Ook in de openingsfase van de tweede helft hadden de bezoekers weinig in te brengen. Black Boys was heer en meester, maar wist uit de talrijke mogelijkheden geen munt te slaan. Zo was een voorzet van Idzinga net te scherp voor Erwin de Vries, verdween een afstandsschot van Raymond Adelsma over en slaagde Idzinga er niet in om van dichtbij een prachtige voorzet van De Meer tegen de touwen te drukken. Vervolgens kwam diezelfde Idzinga vanaf de linkerkant naar binnen, maar zijn schuiver bleek een gemakkelijke prooi voor de doelman van VENO. Even later kwam Erwin de Vries na een prima steekpass van Antonino Serra een teenlengte tekort en kort daarna schoot de alttime topscorer na een afgemeten bal van De Meer volledig vrijstaand naast. De Meer kreeg vervolgens een vrije trap wel tussen de palen, maar de inzet had weinig meer kracht dan een trainingsballetje.

De aaneenschakeling van missers deed de frustraties bij de thuisclub toenemen en helemaal, toen VENO, dat op dat moment nog niet één keer in de buurt van het heiligdom van Pruiksma was geweest, vanuit het niets de gelijkmaker produceerde. Een vrije trap vanaf de rechterkant, overigens toegekend na een onnodige overtreding, kwam bij de tweede paal terecht en kon vervolgens simpel worden binnen gekopt. Toen vervolgens Raymond Abelsma er met rood vanaf moest, leken de kansen van Black Boys verkeken. Niettemin rechtte de thuisclub de rug en met name De Meer leverde vanaf de rechterkant een aantal prima ballen af, Maar net als eerder slaagden Kewin de Jong en Erwin de Vries er niet in om het voorbereidende werk doeltreffend af te ronden. Daar waar Black Boys keer op keer verzuimde om de trekker over te halen, toonden de gasten zich echter dodelijk effectief, toen bij een tegenaanval de zwarte defensie gemakkelijk werd uitgespeeld en ook doelman Pruiksma het antwoord schuldig moest blijven (1-2). Hoewel Black Boys in de slotminuut via opnieuw De Meer en Erwin de Vries nog een goede mogelijkheid kreeg, was de wedstrijd daarmee gespeeld.

Black Boys – VENO 1-2 (1-0)
Doelpunten: 1-0 Rinze Idzinga (22.), 1-1 (70.), 1-2 (82.)
Scheidsrechter: D. Vaas
Rode kaart: Raymond Abelsma
​Opstelling Black Boys: Anne Pruiksma, Lars Niemarkt, Arjen Brinksma, Kewin de Jong, Antonino Serra (Alex de Jong), Raymond Abelsma, Harry Terpstra (Tolga Yilmaz), Nicky de Vries, Elroy de Meer, Erwin de Vries en Rinze idzinga