Nabeschouwing Black Boys 1 – Steenwijkerwold 1

Alleen al het doelpunt van Tolga Yilmaz maakte vanmiddag een bezoek aan de wedstrijd Black Boys – Steenwijkerwold meer dan waard. Die goal, die deed denken aan de wijze waarop ene Johan Cruyff in een interland België-Nederland Jean-Marie Pfaff passeerde. Het was één van de schaarse hoogtepunten in een verder vrij vlakke wedstrijd, die uiteindelijk door Black Boys met 3-1 werd gewonnen. Die winst kwam tot stand met een wel heel erg gehavende ploeg. Trainer Jappie Booij kon om uiteenlopende redenen niet beschikken over Raymond Adelsma, Roelof Beijinga, Lars Niemarkt, Josué Molina Perez, Nicky de Vries en Jos Zijlstra en was om die reden zelfs genoodzaakt om de overigens verdienstelijk spelende Ibrahim Aissa uit het derde elftal op te roepen.

Met Aissa in de punt van de aanval werd Black Boys in het eerste bedrijf veelvuldig overlopen. Vooral het middenveld had moeite om Steenwijkerwold parolie te bieden, omdat Rinze Idzinga in die fase meer als rechter aanvaller dan als rechter middenvelder fungeerde. De snelle voorwaartsen van trainer Gerrie Schouwsnaar zorgden dan ook regelmatig voor onrust in de achterste lijn van Black Boys, maar tot geluk van alles en iedereen met een zwart hart was Steenwijkerwold in de eindfase niet nauwkeurig genoeg, De meeste dreiging ontstond dan ook uit een vrije trap, die door doelman Anne Pruiksma werd gepareerd en waarbij de bal vervolgens door Arjen Brinksma werd weggewerkt, en toen diezelfde Pruiksma na dik dertig minuten uitgleed en Erwin de Vries de bal nog net voor de doellijn weg kon halen. De thuisclub stelde daar voor rust weinig tegenover en kwam niet verder dan een artistieke omhaal van Rinze Idzinga, een afstandsschot van Ibrahim Aissa en een actie van diezelfde Aissa, waarbij hij alleen voor de doelman opdook, maar zijn meerdere in de doelman moest erkennen.

Onmiddellijk na rust deed Black Boys echter van zich spreken, toen Tolga Yilmaz met een voortreffelijk pass diep werd gestuurd en de doelman van Steenwijkerwold aan de noodrem trok. Die keeper die daarbij aan rood ontsnapte, was vervolgens kansloos, toen Elroy de Meer de bal vanaf elf meter feilloos binnen schoot. Niet veel later leidde een dubbele klutsbal in het linker verdedigingsblok van de gasten tot een kans voor Rinze Idzinga, maar de inzet van de gelegenheidsmiddenvelder eindigde in het zijnet. Black Boys leek in die fase meer en meer grip op de wedstrijd te krijgen, maar kreeg kort daarna het deksel op de neus, toen een vrije trap onder de rode muur doorging en doelman Anne Pruiksma verraste (1-1). Wat Steenwijkerwold kan moet ik ook kunnen, moet Elroy de Meer gedacht hebben, toen Black Boys na een dik kwartier in de tweede helft op de rand van de zestien ook een vrije trap kreeg. De technicus leverde een blauwdruk af van de vrije trap, die Steenwijkerwold eerder de gelijkmaker had opgeleverd en schoot de bal hard onder de muur door tegen de touwen (2-1). Kort daarop leek de gelijkmaker in de maak, toen Alex de Jong bij een voorzet van rechts mistastte, maar doelman Anne Pruiksma voorkwam met een wereldredding dat de gasten opnieuw op gelijke hoogte kwamen.

Tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd kwam het moment van Yilmaz. Ibrahim Aissa gaf de bal vanaf de rechterkant scherp voor en de doelman van Steenwijkerwold kreeg het leder niet onder controle. De bal rolde weg naar de linkerzijkant, waar Yilmaz hem achterhaalde, zich omdraaide en uit een moeilijke hoek de bal in de verste bovenhoek krulde (3-1). Met die schitterende goal was de wedstrijd beslist. De gasten uit Noordwest Overijssel probeerden het nog wel, maar de defensie van Black Boys hield redelijk eenvoudig stand. Sterker nog, in de slotfase had de thuisclub Steenwijkerwold nog meer pijn kunnen doen, maar bij de inzetten van Elroy de Meer en Tolga Yilmaz ontbrak toen de precisie.

Derhalve bleef het bij 3-1 en daarmee boekte Black Boys in dit inhaalduel een belangrijke overwinning, die de ploeg in de ranglijst naar het linkerrijtje deed stijgen.

Black Boys – Steenwijkerwold 3-1 (0-0)
Doelpunten: 1-0 Elroy de Meer (49.-pen.), 1-1 (58.), 2-1 Elroy de Meer (66.), 3-1 Tolga Yilmaz (80.)
Opstelling Black Boys: Anne Pruiksma, Kewin de Jong, Arjen Brinksma, Erwin de Vries, Alex de Jong, Antonino Serra, Elroy de Meer, Harry Terpstra, Ibrahim Aissa, Tolga Yilmaz en Rinze Idzinga