Nabeschouwing Black Boys 1 – SC Bolsward 1

De Zwartjes kenden vorige week een voortvarende start van de competitie en de 2-0 zege in en tegen Irnsum was slechts een magere afspiegeling van de werkelijke krachtsverhoudingen. Die exercitie ging bovendien gepaard met goed voetbal. Daarvan was vanmiddag echter niet veel over en voor de toeschouwers viel er qua voetbal dan ook bitter weinig te genieten, of je moet een liefhebber van vrij worstelen en dan in de Grieks-Romeinse stijl zijn. De grondgevechten schakelden zich namelijk aaneen en zo ontstond een vreemde wedstrijd. Vreemd ook al, omdat Black Boys deze middag zijn beste fase kende, toen de ploeg met negen man kwam te staan en juist op grond van die fase de meeste aanspraak op de overwinning mocht maken.

De gasten uit Bolsward hanteerden in de eerste helft met de wind mee veelal de lange bal en Black Boys kreeg niet echt vat op die speelwijze. Die leidde echter ook niet tot grote kansen en de meeste dreiging van Bolserter zijde kwam voort uit vrije trappen. Daarbij moest doelman Anne Pruiksma slechts éën keer handelend optreden. Alle andere ontbeerden de juiste richting en eindigden veelal op het bijveld van sportpark Het Schuttersveld. De thuisclub stelde daar in het eerste bedrijf ook niet al te veel tegenover en slechts een paar keer wist de squadra van trainer Jappie Booij een acceptabele aanval op de mat te leggen. Zo schoot Kewin de Jong in de tiende minuut na een vloeiende combinatie over de linkerkant hoog over en werd een schot van Elroy de Meer na een voorzet vanaf rechts van Josue Molina Perez gekraakt. Raymond Abelsma was in de eerste helft nog het dichtst bij een treffer, maar het schot van de ijverige, maar niet bijster gelukkig spelende middenvelder zeilde net naast de voor Black Boys verkeerde kant van de staander.

Dat gevaarlijke moment kreeg pas in de tweede helft een vervolg, toen Rinze Idzinga een voorzet vanaf rechts tegen de paal schoot `Kort daarna kwam Erwin de Vries in het veld, maar de lange sluipschutter stond nog maar koud binnen de lijnen, toen arbiter Nicolai Elroy de Meer van het veld zond. De warrig en inconsequent leidende scheidsrechter – en dat is eigenlijk nog zacht uitgedrukt – liet een overtreding op De Meer onbestraft, waarna de technicus zich vergaloppeerde en terecht de rode kaart kreeg voorgeschoteld, Een paar minuten later kwam Raymond Abelsma weliswaar stevig in, maar de middenvelder speelde overduidelijk de bal. Niettemin besloot Nicolai opnieuw de rode kaart te trekken en dat zorgde zowel binnen als buiten de lijnen voor het nodige verbale tumult, Nicolai besloot daarop de wedstrijd tijdelijk te staken en dirigeerde de ploegen naar de kleedkamers.

Na die afkoelingsperiode was er nog een klein half uur te spelen en juist in die periode kende het tot negen man gereduceerde Black Boys zijn beste fase. Sc. Bolsward wist zich geen raad met die overtalsituatie en kwam eigenlijk nauwelijks meer tot een fatsoenlijke aanval. Black Boys was daarentegen via Rinze Idzinga en Erwin de Vries een aantal malen dreigend. Beide routiniers bleken een plaag voor de vijf man sterke Bolsward-defensie en hadden met iets meer fortuin de wedstrijd nog in het voordeel van Black Boys kunnen beslissen. Zo schoot Idzinga na een fraaie actie net over en ging een poging van De Vries net voorlangs. Kort daarna was een voorzet van Idzinga die over de rechterkant doorkwam, te hard om Erwin de Vries in stelling te brengen en in de slotminuut strafte Idzinga die de situatie razendsnel herkende, met een poging van grote afstand bijna een fout van de uit zijn doel gekomen keeper van Sc. Bolsward af.

Derhalve bleef het bij 0-0 en dat voelde voor zowel de negen van Black Boys als voor het publiek met zwart bloed in de aderen toch een beetje als een overwinning.

Black Boys – SC Bolsward 0-0. (0-0)
Opstelling Black Boys: Anne Pruiksma, Alex de Jong, Lars Niemarkt, Arjen Brinksma, Kewin de Jong, Raymond Abelsma, Tolga Yilmaz (55. Erwin de Vries), Josue Molina Perez, Nicky de Vries, Rinze idzinga en Elroy de Meer