Nabeschouwing Black Boys 1 – RKO 1

Het handboek psychologie was vorige week blijkbaar niet geraadpleegd en onderschatting leidde prompt tot een misstap tegen VWC. En dus moest Black Boys op zoek naar meer kleur op het toch enigszins geschonden zwarte blazoen. Dat moest dan gebeuren tegen RKO, een tegenstander waarmee de “Equipo Negro” in het verleden toch wel de nodige moeite had. De ploeg uit de polder snoepte vorig seizoen Black Boys iets meer af dan een pepermuntje van wat eens Tonnema was en nu als Cloetta door het leven gaat en dat gegeven moest samen met de jacht op eerherstel toch wel voor de nodige adrenaline bij de Booij’Boys zorgen.

Die adrenaline was blijkbaar op de juiste temperatuur, want Black Boys greep de opponent uit Rutten vanaf het beginsignaal bij de keel en liet vervolgens niet meer los. Dat leidde al snel tot een voorsprong. Nadat eerst Alex de Jong nog had gemist en een pass van Rinze idzinga achter Erwin de Vries terecht kwam, tekende laatstgenoemde in de vijfde minuut met een droge schuiver voor de openingstreffer. Daarna regen de kansen zich aanéén, maar ontbrak steeds de juiste richting. Zo verdween een schot van Lars Niemarkt na een aanval over veel schijven over en een fraaie omhaal van Rinze Idzinga uit een voorzet van Jos Zijlstra was hetzelfde lot beschoren. Diezelfde Zijlstra bediende even later Erwin de Vries, maar de spits kopt volledig vrijstaand meters naast. Vervolgens viel de eerste en enige kans in de eerste helft voor de bezoekers te noteren, maar de diepe bal, die over Arjen Brinksma heen ging, kreeg geen succesvol vervolg en ging voorlangs, Datzelfde gebeurde aan de andere kant, toen de opnieuw nuttig spelende Nicky de Vries alleen voor de doelman van RKO opdook. Niet veel later viel echter toch de meer dan verdiende 2-0. Keeper Anne Pruiksma kapte een instormende aanvaller uit en verzond vervolgens een prachtige dieptepass op Idzinga, die alleen voor de keeper uiterst koelbloedig bleek. Idzinga was vervolgens vlak voor rust ook het eindstation bij de 3-0. Uit een voorzet vanaf rechts kopte de aanvaller de bal tegendraads in de rechter benedenhoek en bepaalde daarmee de ruststand op 3-0.

Onmiddellijk na het bakje Pickwick werd de wedstrijd definitief beslist. Een hoekschop van Harry Terpstra werd door Erwin de Vries maar half met het hoofd geraakt, waarna de bal door RKO slecht werd weggewerkt en Nicky de Vries bij de volgende actie binnen de zestien werd neergelegd. De toegekende strafschop werd vervolgens door Erwin de Vries feilloos benut. Kort daarna leek de 5-0 in de maak, maar zowel Zijlstra als Idzinga slaagden er niet in om de bal bij een scrimmage tegen de touwen te werken. Dat lukte Idzinga even later wel, toen hij door Raymond Adelsma werd weggestuurd, de keeper omspeelde en de bal beheerst in het verlaten doel schoof. Abelsma was vervolgens indirect debet aan de eerste treffer van RKO. De middenvelder, die in het eerste bedrijf na een grove charge aan een minimaal een gele en misschien wel een rode kaart ontsnapte, beging een overtreding en de toegekende vrije trap werd vervolgens fraai in de rechter bovenhoek achter de kansloze Pruiksma geschoten (5-1). Lang kon RKO hiervan echter niet genieten, want een paar minuten later herstelde de weggestuurde Erwin de Vries met een geplaatste schuiver de oude marge weer in volle glorie.

In de daaropvolgende minuten had Black Boys gemakkelijk richting de dubbele cijfers kunnen uitlopen, Zo miste invaller Tolga Yilmaz na voorbereidend werk van Nicky de Vries een uitgelezen mogelijkheid en kreeg een fraaie volley van Idzinga uit een voorzet vanaf rechts niet de ultieme beloning, die deze poging verdiende. Dat laatste was ook het geval bij een snelle counter, waarbij de inzet van Erwin de Vries nog net door de doelman van RKO tot hoekschop kon worden verwerkt. Kort daarop was De Vries echter wel succesvol, toen hij na een fraaie actie van Nicky de Vries in stelling werd gebracht.
Tussen die mogelijkheden door had Black Boys echter ook nog een tegentreffer kunnen incasseren, toen Arjen Brinksma de bal terug kopte en daarbij bijna zijn eigen doelman verschalkte. Die kon de bal nog net van de doellijn halen, maar moest in de slotfase toch voor de tweede keer de gang naar het net maken. Balverlies leidde tot een counter en nadat doelman Pruiksma de eerste inzet nog had gepareerd, werd de bal bij de tweede paal eenvoudig binnen geschoten.

Die treffer had echter alleen statistische waarde, want Black Boys had de zege toen met dank aan het koningskoppel Erwin de Vries-Rinze Idzinga al lang en breed veilig gesteld en zich daarmee op niet mis te verstane wijze niet alleen gerevancheerd voor het belabberde optreden van vorige week, maar ook voor het puntverlies, dat de ploeg vorig seizoen tegen RKO leed..

Black Boys – RKO 7-2 (3-0.)
Doelpunten: 1-0 Erwin de Vries (5.), 2-0 Rinze Idzinga (37.) 3-0 Idzinga (44.), 4-0 Erwin de Vries (49.-pen.), 5-0 Idzinga (58.), 5-1 (66.), 6-1 Erwin de Vries (67.), 7-1 Erwin de Vries (78.), 7-2 (84.)
Scheidsrechter: Bisschop
Opstelling Black Boys: Anne Pruiksma, Alex de Jong, Lars Niermarkt, Arjen Brinksma, Kewin de Jong, Harry Terpstra, Raymond Adelsma (70. Tolga Yilmaz), Nicky de Vries (80. Roelof Bleijinga), Jos Zijlstra, Erwin de Vries en Rinze Idzinga

De fotoreportage werd gemaakt door Djura van der Berg: http://www.vvblackboys.nl/portfolio/black-boys-1-rko-1/