Nabeschouwing Black Boys 1 – RENADO 1

Bij een 2-0 voorsprong negeerde arbiter Koning het overigens terechte vlagsignaal van Black Boys-grensrechter Wiepie de Vries en vond RENADO door een buitenspelgoal de aansluiting. Daarvoor was er voor de “All Blacks” geen vuiltje aan de lucht, want na een benutte penalty van Erwin de Vries en een prima kopbal van Nicky de Vries leek Black Boys een probleemloze middag tegemoet te gaan. Dat pakte echter anders uit en uiteindelijk scheidden de markten op het Schuttersveld met 3-3.

Leuk voetbal
De wedstrijd begon met leuk voetbal van beide kanten. In die aantrekkelijke openingsfase toonde Black Boys zich het meest effectief, al had de thuisclub wel een penalty nodig om de score te openen. Erwin de Vries ontfermde zich over het klusje en schoot onberispelijk raak. Onberispelijk was ook de kopbal van Nicky de Vries, die niet veel later uit een hoekschop met het hoofd de 2-0 liet noteren. Niet lang daarna had de formatie van trainer Jappie Booij de wedstrijd kunnen beslissen, maar de poging van Erwin de Vries had niet de juiste richting.

Reddingen
Aan de andere kant kreeg RENADO ook de nodige mogelijkheden, maar doelman Anne Pruiksma die later nog een cruciale rol zou vervullen, onderscheidde zich drie keer en voorkwam met evenzo vele reddingen averij voor de thuisclub. Alleen toen twee spelers van RENADO na een vrije trap in buitenspelpositie voor hem opdoken, had de goalie geen verweer op de inzet van Theo Steneker, terwijl hij later in de eerste helft bij een kopbal nog een keer hulp van de paal kreeg.

Wereldgoal
De wedstrijd die leuk begon, kende toen een rommelige fase en Black Boys wist in die periode nauwelijks meer voor gevaar te zorgen. Toch kreeg de thuisclub op slag van ruist nog een uitgelezen mogelijkheid, maar de doorgebroken Marc Bosma schoof de bal oog in oog met de RENADO-doelman naast. Kort na rust herhaalde Bosma dat kunststukje, alleen schoot hij deze keer tegen de keeper aan. Bosma zou echter even later die missers meer dan goed maken, toen hij de bal in de zestien met de borst aannam en vanuit de draai de 3-1 op fraaie wijze hard en hoog binnen schoot. Een goal, die wanneer er tv-camera’s bij zouden zijn geweest, naar verwachting de hele wereld over zou zijn gegaan.

Miscommunicatie
Met die 3-1 leek de wedstrijd beslist, maar na miscommunicatie tussen doelman Anne Pruiksma en aanvoerder Lars Niemarkt liet de doelman de bal los en was Henno Hoveling er als de kippen bij om die fout af te straffen. Daarmee keerde RENADO andermaal uit geslagen positie terug en dat zou de thuisclub uiteindelijk duur komen te staan. Nadat Erwin de Vries eerst nog na een prima actie niet meer dan het zijnet trof, was de organisatie vlak voor het einde van de reguliere speeltijd bij de thuisclub even helemaal zoek en dat bood Theunis Sloothaak de gelegenheid om alsnog de gelijkmaker langs Pruiksma te schieten.

Hectiek
Black Boys probeerde in de resterende speeltijd alsnog de overwinning uit het vuur te slepen en dat leek te lukken, toen Erwin de Vries vlak voor tijd met de hak de bal in de richting van de doellijn dirigeerde en Josue Molina Perez de 4-3 tegen de touwen werkte. De scheidsrechter wees naar het midden, maar herriep even later op advies van de grensrechter van RENADO zijn beslissing. Dat laatste was op zich merkwaardig, want de leidsman had gedurende de gehele wedstrijd zo’n beetje ieder vlagsignaal en zeker die van de assistent-scheidsrechter van Black Boys volledig genegeerd. Wat volgde waren heftige en begrijpelijke protesten van de zijde van Black Boys en in die hectiek kregen aanvoerder Lars Niemarkt als Tolga Yilmaz hun tweede gele kaart voorgehouden, Daarmee werd de thuisclub tot negen man gereduceerd, maar die hoefden niet meer in actie te komen, want vrijwel onmiddellijk daarna floot de warrig leidende arbiter voor het einde.

Door dit gelijkspel zijn de titelkansen van Black Boys tot nihil gereduceerd. De achterstand op Warga bedraagt zes punten, terwijl de koploper ook nog eens twee wedstrijden minder heeft gespeeld en dat lijkt zeven speelronden voor het einde toch iets teveel van het goede.

Black Boys – RENADO 3-3 (2-1)
Doelpunten: 1-0 Erwin de Vries (pen.), 2-0 Nicky de Vries, 2-1 Theo Steneker, 3-1 Marc Bosma, 3-2 Henno Hoveling, 3-3 Theunis Sloothaak
Scheidsrechter: M.T. Koning
Opstelling Black Boys: Anne Pruiksma, Arjen Brinksma, Lars Niemarkt, Alex de Jong (Oetse de Jong), Nicky de Vries (Roelof Beijinga), Harry Terpstra, Josue Molina Perez, Tolga Yilmaz, Antonino Serra, Erwun de Vries en Marc Bosma