Nabeschouwing Black Boys 1 – Oosterlittens 1

Op basis van de eerste helft, waarin Black Boys er niet één keer in slaagde om echt in scoringspositie te komen, leek een tweede nederlaag op rij in de maak. In de tweede helft kwam de patiënt echter tot leven en dat resulteerde op de valreep in een overigens meer dan verdiende gelijkmaker.

Op basis van het eerste bedrijf mocht Black Boys echter nergens aanspraak op maken. Vrijwel niets lukte bij de thuisclub, die in verdedigend opzicht vooral moeite had met de diepe ballen van Oosterlittens. Zo’n bal zorgde al in de eerste minuut voor dreiging, maar de gereanimeerde doelman Sander de Vries hield met een prima redding zijn ploeg op de been. Vervolgens produceerden de “All Blacks: wel iets dat op een aanval leek, maar beide keren was de voorzet ondermaats. Dat gebeurde in een fase, waarin de wedstrijd leek te kantelen, maar hoewel zich voor de goal van Oosterlittens iets later nog wel een hachelijk moment voordeed, bleek dat slechts schone schijn. De gasten waren veel efficiënter en halverwege de eerste helft betaalde die efficiency zich uit. Bij een aanval van de bezoekers werd de bal (in buitenspelpositie?) teruggelegd, waarna doelman Sander de Vries eerst nog een wereldredding verrichtte, maar vervolgens bij de rebound van Jan Pieter Hoekstra volstrekt kansloos was (0-1). Na die tegentreffer kwam de onzekerheid bij de thuisclub tot volle wasdom en vanaf dat moment was het vooral eenrichtingsverkeer richting de Sneker goal. Dat verkeer zorgde weliswaar voor een aantal chaotische situaties, maar verdere schade bleef uit. Black Boys stelde daar in die fase niet veel tegenover en kwam in het vervolg van de eerste 45 minuten – en beide keren na een actie van Antonino Serra – niet verder dan een tweetal hoekschoppen. Die brachten echter niets in het laatje en derhalve onderging de stand voor de thee geen wijziging meer.

De kanteling, die in de eerste helft uitbleef, voltrok zich echter in het tweede bedrijf en resulteerde al in de beginminuten in een levensgrote kans. Dennis Niemarkt brak op links door en bracht vervolgens Nicky de Vries in stelling, doch diens inzet miste kracht en richting. Niet veel later leek Oosterlittens de wedstrijd in het slot te gooien, maar de 0-2 – een prachtige kopbal na een fraaie voorzet vanaf links – werd wegens buitenspel geannuleerd. Die beslissing die evenals die bij de eerste goal van Oosterlittens aan de kant de nodige vraagtekens opriep, hield Black Boys wel in de wedstrijd en het spelaandeel van de Zwartjes nam mede door een aantal omzettingen zienderogen toe.

Een schot van Alex de Jong werd door de goalie van Oosterlittens knap tot hoekschop verwerkt en vervolgens kreeg een prima aanval van de thuisclub geen passend vervolg, omdat de voorzet van Harry Terpstra te ruim bemeten was. Datzelfde was het geval bij een voorzet van Alex de Jong vanaf de rechterkant, waarbij Nicky de Vries net iets meer dan een volle haardos tekort kwam om die te verzilveren. Oosterlittens beperkte zich in die fase tot overigens niet van gevaar ontblote counters, maar de meeste dreiging kwam toch van de zijde van de thuisclub. Daarbij ontbrak echter de precisie. Zo ging een schot van invaller Tolga Yilmaz naast en datzelfde resultaat kon worden bijgeschreven na een kopbal van Lars Niemarkt. Vervolgens schoot Antonino Serra de bal recht in de handen van de keeper en niet veel later stuitte Lars Niemarkt op diezelfde doelman. Daarmee leek het een middag van net niet te worden, maar in de slotminuut resulteerde een co-productie tussen Dennis Niemarkt en Lars Niemarkt alsnog in de op dat moment verdiende gelijkmaker.

Een minuut later had het zelfs 2-1 kunnen worden, maar Nicky de Vries koos in kansrijke positie voor een voorzet, waar hij wellicht beter voor eigen succes had kunnen gaan. Een tweede treffer en daarmee een zege zou echter over het geheel genomen iets te veel van het goede zijn geweest, want daarvoor was de prestatie van de “Men in Black” in grote delen van de wedstrijd te mager.