Nabeschouwing Black Boys 1 – Oldeboorn 1

Ooit schreef de vaderlandse pers na de debuutwedstrijd van Johan Cruijff in het Nederlands Elftal de volgende ochtend: een debutant was de brutaalste”. Bij de wedstrijd tussen Black Boys en Oldeboorn was “de oudste de beste” om maar eens een variant op die krantenkop uit de kast te halen. De 36-jarige Alex de Jong was deze middag aan de zijde van de Zwartjes de uitblinker in een elftal, dat het zonder de geschorsten Ibrahim Aissa, Kewin de Jong, Lars Niemarkt, Nicky de Vries en Tolga Yilmaz moest doen en dat verder vooral gekenmerkt werd door middelmaat.

Matige start
Dat laatste begon al in de vijfde minuut, toen een voorzet vanaf links door de naar TOP ’63 vertrekkende Arjen Brinksma slecht werd verwerkt en doelman Anne Pruiksma vervolgens volstrekt kansloos was. Daarmee beleefde Black Boys dat opnieuw met een zwaar gehavend team de wei betrad, een matige start. Die kon de ploeg van trainer Jappie Booij in de daaropvolgende fase niet teniet doen. Weliswaar was het spelaandeel van Black Boys in die fase groter, maar behoudens een schot van Josue Molina Perez wist de ploeg nauwelijks kansen te creëren. Pas na een dik kwartier toverden de Zwartjes de eerste goedlopende aanval uit de mouw, maar toen was de eindpass van Antonino Serra onder de maat. Aan de andere kant had de Sneker defensie veel moeite met de snelle spitsen van Oldeboorn en na weer een slippertje ontsnapte de thuisclub aan de 0-2, terwijl men niet veel later het geluk aan zijn zijde had, dat de paal succes voor de bezoekers in de weg stond.

Beter
Nadat Black Boys noodgedwongen Oetse de Jong moest wisselen, kwam de eerste echt dreigende activiteit van de voet van Erwin de Vries, maar de inzet van de lange spits werd geblokt en niet veel later stond de lat na een prima actie op links de 235ste competitietreffer van de aanvaller in de weg. Dat gebeurde in een fase, waarin het spel van de thuisclub aan de beterende hand was en net in die fase beging Harry Terpstra ter hoogte van de middenlijn een volstrekt onnodige overtreding en mocht Black Boys het karwei met een man minder afmaken. Dat leek de ploeg overigens aardig af te gaan, want kort na die rode kaart bekroonde Marc Bosma een aanval over veel schijven met een prima lob (1-1) en niet veel later zorgde dezelfde aanvaller, nadat hij twee man het bos in had gestuurd, met een fraaie krul bijna voor de 2-1. Bosma kreeg vervolgens uit een vrije trap van Molina Perez nog een kopkans, maar zijn kopbal ontbeerde kracht en richting. Daarmee leek de rust met een 1-1 stand te worden bereikt. Leek, want kort voor het rustsignaal bood de thuisclub de tegenstander veel te veel ruimte en die vrijheid werd door Oldeboorn genadeloos afgestraft (1-2).

Kroketje
Niet lang na de hervatting leidde een vrije trap van Alex de Jong tot een hachelijk situatie waarbij de doelman van Oldeboorn de bal door zijn handen liet glippen. Tot opluchting van de bezoekers leverde dit “Heinz Kroketje” echter geen schade op en kwam de goalie met de schrik vrij. Het was het begin van een rommelige fase, waarin zowel Black Boys als Oldeboorn er niet in slaagde om een redelijk lopende aanval op de verre van vlakke mat te leggen. Die mat had overigens geen aandeel in de situatie, waarbij de Black Boys-defensie de bal niet goed wist weg te werken en doelman Pruiksma een grotere achterstand voorkwam.

1-3 in plaats van 2-2
Aan de andere kant kreeg Black Boys via Erwin de Vries links in de zestien een goed mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. De inzet van “Van Hooijdonk” verdween echter naast en in plaats van de gelijkmaker viel kort daarop aan de andere kant de 1-3, toen het centrum zich wel heel gemakkelijk liet uitspelen en ook doelman Pruiksma niet bij machte was om andermaal als reddende engel op te treden. Black Boys leek daardoor geknakt, maar onder aanvoering van good old Alex de Jong rechte de ploeg toch nog een keer de rug en een fraaie actie van de “Thaborback” leidde niet lang daarna tot de 2-3. De Jong liet op de rechterkant drie verdedigers zijn hielen zien, behield het overzicht en stelde vervolgens Roelof Bleijnga in de gelegenheid om van dichtbij de aansluiting tot stand te brengen.

Benzine op
Na die aansluitingstreffer raakte de benzine aan de tien man sterke Sneker zijde langzaam maar zeker op en nadat Priuiksma eerst nog een treffer voorkwam, liet Arjen Brinksma zich eenvoudig op zij zetten en was de 2-4 een feit. Die stand had vervolgens nog hoger uit kunnen vallen, want in de slotfase raakten de bezoekers na balverlies van Molina Perez en later van Bosma nog twee keer de lat, terwijl in de “dying seconds of the game” de linksbuiten van Oldeboorn een levensgrote kans om zeep hielp door de bal voor een lege goal naast te schuiven. Kort voor die laatste kans kreeg Marc Bosma na goed doorgaan van “man of the match” Alex de Jong overigens nog een mogelijkheid de stand vanuit Black Boys-oogpunt een iets dragelijker aanzien te geven, maar die treffer had evenals eventuele treffers van Oldeboorn alleen maar statistische waarde gehad, want de wedstrijd was toen al lang en breed beslist.

Black Boys _ Oldeboorn 2-4 (1-2)
Doelpunten: 0-1,, 1-1 Marc Bosma, 1-2, 1-3, 2-3 Roelof Bleijnga, 2-4
Gele kaart: Alex de Jong (Black Boys)
​Rode kaart: Harry Terpstra (Black Boys)