Nabeschouwing Black Boys 1 – GAVC 1(beker)

Cupfighter Black Boys stond vandaag voor de zware opgave om zich tweedeklasser GAVC van het lijf te houden. De Zwartjes, die eerder Fc. Harlingen en SV THOR versloegen, hadden aan een gelijkspel genoeg om zich voor de volgende ronde te kwalificeren. Daar kwam het echter niet van. Of het aan het warme weer lag, zal wel altijd een vraagteken blijven, maar Black Boys kwam – zeker in de eerste helft – overal een stap te laat en de gasten kregen zeeën van ruimte. Die ruimte werd de “All Blacks” al snel fataal. Bij een aanval over de rechterkant werd de bal teruggelegd op de rand van de zestien en doelman Anne Pruiksma was vervolgens kansloos op de inzet in de linkerhoek. Pruiksma leidde zelf na een klein half uur indirect de 0-2 in. Een slechte bal van de goalie bood GAVC de gelegenheid om over links aan te vallen en bij de daarna teruggelegde bal gleden twee spelers op elkaar in. Niettemin besloot de arbiter van dienst tot een strafschop voor de Grousters en dat betekende de 0-2. Vervolgens kregen de bezoekers nog een aantal mogelijkheden om Black Boys al voor rust tot figurant te maken, maar het vizier van de geel-zwarten stond bij die mogelijkheden niet meer scherp.

Stelde Black Boys daar in het eerste bedrijf dan helemaal niks tegenover, Jawel, in de tweede minuut werd een vrije trap door de GAVC-defensie bijna in eigen doel gewerkt en acht minuten later testte Josué Molina Perez na een pass van Elroy de Meer de kwaliteiten van de GAVC-goalie. Die moest voor rust nog een keer in actie komen, toen Elroy de Meer vanaf de rechterkant uit een moeilijke hoek hard uithaalde.

Na rust was de openingsfase voor Black Boys, al mochten de Snekers blij zijn, dat Perez na een ware aanslag verder kon. Met Perez en inmiddels Rinze Idzinga in de ploeg voor Erwin de Vries pakte Black Boys de zaken energieker aan. Idzinga’s eerste actie was een geweldige pass op Elroy de Meer. Alleen voor de keeper eindigde de inzet van laatstgenoemde in het zijnet en bleef de aansluitingstreffer uit. Die kwam er even later echter wel, toen Raymond Abelsma voorbereidend werk van Tolga Yilmaz beheerst afrondde (1-2). De gasten waren in die fase niet of nauwelijks gevaarlijk geweest, maar bij zo’n’ beetje de eerste de beste aanval in de tweede helft herstelde GAVC de oude marge weer. Lars Niemarkt werd aan de rechterkant van het strafschopgebied eenvoudig uitgespeeld en doelman Pruiksma was vervolgens kansloos op de diagonale schuiver. Kansloos had ook zijn collega aan de andere kant moeten zijn, toen Yilmaz niet lang daarna een dot van een kans kreeg. De aanvaller treuzelde echter iets te lang, waardoor de keeper van GAVC ten koste van een hoekschop redding kon brengen. Met het missen van die kans verdween ook een beetje het geloof bij de thuisclub en in het laatste kwartier kwam de ploeg van trainer Jappie Booij dan ook niet verder dan een poging van idzinga, die een voorzet van Nicky de Vries in één keer op de slof nam, en een gekraakt schot van Perez. Aan de andere moest Niemarkt in de slotminuut nog alle zeilen bijzetten en een bal van de lijn halen.

Derhalve bleef het bij 1-3 en op die uitslag viel ondanks een goedkoop gegeven strafschop over het geheel genomen weinig af te dingen. Black Boys kan zich nu volledig op de competitie richten en daarin wacht komende zondag Steenwijkerwold