Nabeschouwing Black Boys 1 – FC Kraggenburg 1

Black Boys heeft zich vanmiddag verzekerd van een langer verblijf in de vierde klasse en is definitief verlost van het spelen van het spelen van promotie-/degradatieduels. Dat gebeurde doordat twee van de concurrenten, te weten VWC en RKO onderuit gingen en de Zwartjes zelf met een 3-2 zege op het al gedegradeerde FC Kraggenburg van het veld stapten.

Te gretig

Dat laatste leek overigens in de eerste helft een utopie. Het veel te gretig opererende Black Boys verloor in de eerste 45 minuten met enige regelmaat de organisatie uit het oog en had voor de thee de nodige moeite met de counters van FC Kraggenburg. Dat begon al in minuut één, toen doelman Anne Pruiksma ternauwernood redding kon brengen en FC Kraggenburg de rebound van dichtbij over het doel werkte. Niet veel later werd de ploeg uit de Noordoostpolder bij een counter door de centrale verdedigers geen stro breed in de weg gelegd en deze keer was Pruiksma volstrekt kansloos (0-1). Die tegenaanval werd overigens ingeleid door balverlies van Marc Bosma, die voor die openingstreffer na een prima pass van Erwin de Vries al een 100% kans had laten liggen en die kort daarop met een poging van afstand de kwaliteiten van de Kraggenburg-goalie had getest. Ook later in de eerste helft kreeg Bosma na een pass van Alex de Jong met een halve omhaal de bal niet tussen de palen. Dat laatste lukt overigens ook FC Kraggenburg niet, al waren de rood-witten een aantal malen dichtbij. De foutloos keepende Pruiksma kwam bij die mogelijkheden echter steeds als winnaar uit de strijd en het was dan ook aan de doelman van de “All Blacks: te danken, dat de schade in de eerste helft beperkt bleef tot de hiervoor vermelde treffer.

Mooie goals

​Na de door Broer van der Ven geserveerde thee was het echter een heel ander verhaal. Met de wind in de rug dicteerde Black Boys de wedstrijd en de gasten kwamen in het tweede bedrijf niet of nauwelijks nog van eigen helft. Het duurde echter even voordat de dadendrang van de “Equipo Negro” zoden aan de dijk zette, want een poging van Erwin de Vries miste kracht en precisie, terwijl een gevaarlijke vrije trap van Harry Terpstra door alles en iedereen werd gemist en derhalve ook geen rendement opleverde. Datzelfde was kort daarop het geval bij een mooie omhaal van Tolga Yilmaz. Die pogingen waren echter wel de voorbode van succes, want kort na het artistieke hoogstandje van Yilmaz werd Nicky de Vries na een goedlopende aanval binnen de zestien vrijgespeeld en de Black Boys-coryfee maakte geen fout (1-1). Een andere coryfee, te weten Erwin de Vries, zorgde luttele minuten later voor de 2-1, toen hij een vrije trap op fraaie wijze via de keeper in de linker bovenhoek krulde. Daarmee was het moois nog niet op, want nog geen twee minuten later nomineerde Antonino Serra zich met een wereldgoal voor de verkiezing “doelpunt van het jaar”. De snelle buitenspeler trok vanaf de rechterkant naar binnen en haalde vanaf de punt van de zestien onbedaarlijk hard uit, waarna de bal onhoudbaar in de linker bovenhoek uiteen spatte.

Mogelijkheden

​Vervolgens kreeg Black Boys, dat inmiddels Sander Nieuwland voor de prima functionerende David Starcevic in de ploeg had gebracht, nog een aantal mogelijkheden om de voorsprong op te voeren. Na een goede actie op de achterlijn was een voorzet van Yilmaz echter net te hoog voor Erwin de Vries, terwijl een schot van Nicky de Vries ternauwernood door de Kraggenburg-keeper kon worden gepareerd. Die poging was zo’n beetje de laatste activiteit van de op scherp staande De Vries want kort daarop werd hij afgelost door Ibrahim Aissa. Die zag vervolgens dat Kewin de Jong na een pass van Marc Bosma een halve kans kreeg, maar met kunst en vliegwerk wist de rood-witte defensie erger leed te voorkomen.

Strafschop

Dat leed ontstond vervolgens in de voorlaatste minuut aan de andere kant, toen de arbiter na een normaal duel, waarbij Lars Niemarkt na een schouderduw de bal veroverde, opeens naar de stip wees. Die zwaar onterechte elfmeter werd vervolgens benut en dat zorgde nog voor een paar hectische slotminuten. In die minuten had ook zo maar de gelijkmaker kunnen vallen, maar doelman Pruiksma toonde zich ook aan het einde van een warme middag nog net zo’n betrouwbare sluitpost als daarvoor en hield de voorsprong in takt. Die had overigens in de blessuretijd nog hoger kunnen uitvallen, maar de voorzet van Marc Bosma werd door Erwin de Vries volledig gemist. Daar kon echter niemand aan Black Boys-zijde even later na het eindsignaal om malen, want met de 3-2 zege kon de vlag op het Schuttersveld definitief uit.

Black Boys – FC Kraggenburg 3-2. (0-1.)
Doelpunten:: 0-1 (10.), 1-1 Nicky de Vries (53), 2-1 Erwin de Vries (59.), 3-1 Antonino Serra,(61.) 3-2 (89.-pen.)
​Gele kaart: Tolga Yilmaz (Black Boys)
Opstelling Black Boys: Anne Pruiksma, Alex de Jong, David Starcevic (64. Sander Nieuwland), Lars Niemarkt, Kewin de Jong, Nicky de Vries (71. Ibrahim Aissa), Harry Terpstra, Tolga Yilmaz, Marc Bosma, Erwin de Vries, Antonino Serra