Moord in Vegelinsoord

Misschien wat een vreemde titel voor een verslag van een voetbalwedstrijd. Zo’n titel past immers beter bij een misdaadroman van Appie Baantjer, waarin De Cock met Céë Oo Céë Ka op zoek moet naar de dader van een luguber misdrijf in een klein Fries dorp. Een dorp, dat niet veel meer zielen telt als Black Boys leden heeft. En toch waren elf van die zielen vanmorgen niet éën, maar wel twee maatjes te groot voor de”Men in Black” en was het voor de auteur van dit artikel niet echt heel moeilijk om bovenstaande titel te bedenken..

We schrijven begin september en de temperatuur komt niet boven de dertien graden. Langs de lijn wordt je in elke helft minimaal éën keer geteisterd door een regenbui. Als toeschouwer wordt je koud tot op het bot en als dan ook het voetbal om met Gijp te spreken niet echt om aan te gluren is, dan weet je zeker, dat het bed deze zondag een betere plaats was geweest om te vertoeven dan het sportpark van Fuotbal Feriening Stobbega in Vegelinsoord.

Die laatste gedachte zal ook bij veel van de in zwart gehulde acteurs of in dit geval beter, de in zwart gehulde figuranten opkomen. Bij de warming-up gaat het balletje nog soepel van voet naar voet en bij het afronden verdwijnen er weliswaar ballen over de vanger, maar ook een paar stijf in het kruis. Het blijkt niet veel later echter een enorm contradictio met het wedstrijdbeeld.

Black Boys, waarbij éën van de spelers pas kort voor rust arriveert, slaagt er niet in om de bal van voet naar voet te laten gaan en komt in negentig kille minuten amper tot een bal tussen de palen, laat staan één in het kruis. De laatkomer is er dan ook nog net getuige van, dat FFS vlak voor rust scoort en valt vervolgens bijna achterover in de dug-out als hij de tussenstand verneemt. De tegenstander heeft er inclusief die treffer dan al zes in het mandje liggen en dat mandje schijnen de meeste van zwarte figuranten vanwege een bruiloft eerst om een uur of vijf te hebben opgezocht. Daarin ligt wellicht het alibi van de laatkomer en voor de haperende vertoning van de overigen.

De gastheren, die de avond ervoor allemaal zo’n beetje na “Ik vertrek’ de koffer in zijn gedoken deponeren na rust nog vier in het al rijkelijk gevulde mandje en dus moet de “captain” der Zwartjes na afloop zijn handtekening zetten op een formulier, waarop een 10-0 eindstand prijkt, En hoewel er verzachtende omstandigheden zijn, om maar eens een juridische term uit de kast te halen, is daarmee toch met recht sprake van een moord in Vegelinsoord.