Michel Vlap gaat meespelen met het Sneker elftal in de herdenkingswedstrijd van de ‘voetbalrazzia’

Michel Vlap speelt dinsdag mee met het Sneker elftal in de wedstrijd die wordt gehouden om de ‘voetbalrazzia’ van 75 jaar geleden te herdenken.

In Sneek wordt dinsdag 21 mei herdacht dat precies 75 jaar geleden een Duitse razzia plaatsvond tijdens de wedstrijd tussen de elftallen van de districten Noord en West. Bij Noord was Abe Lenstra de ster. Mede door de aanvaller van Heerenveen kwamen zo’n 10.000 toeschouwers naar het veld met de rijksmonumentale houten tribune. Bij de razzia werden 21 mannen opgepakt, van wie twee aan de gevolgen van hun verblijf in Duitse concentratiekampen zijn overleden.

Lees ook: ‘Razziawedstrijd’ in Sneek op 21 mei 1944 wordt 75 jaar na dato herdacht

Het is na driekwart eeuw de eerste keer dat de ‘razziawedstrijd’ wordt herdacht. Het duel vloeit voort uit het boek 21 man, dat dinsdag wordt gepresenteerd. Het boek is geschreven door LC-sportjournalist Peter van der Meeren, die onderzoek deed naar de gevolgen van de razzia. Het Sneker team representeert Noord en wordt gecoacht door Foppe de Haan. Spelers uit de regio Haarlem vormen team West.

‘Ook nog eens een Sneker jongen die weet waar het over gaat’

‘Dit móet ik doen’

Michel Vlap en de clubleiding van SC Heerenveen waren direct bereid mee te werken aan de herdenkingswedstrijd. ,,Dit móet ik doen, zei ik meteen, toen ik hiervoor werd gevraagd”, aldus de clubtopscorer, wiens vader Jan Vlap als assistent van De Haan fungeert. ,,Ik had weleens iets gehoord over de wedstrijd in 1944 en nu ik erover ben bijgepraat, vind ik het een hele eer dat ik mee mag doen. Als Sneker ken ik veel jongens uit de selectie; dat is leuk. De band die Heerenveen met de razziawedstrijd heeft, is een speciale bijkomstigheid. Alles komt op zo’n avond bij elkaar.”

,,Voor ons was meteen helder dat we hieraan mee wilden werken”, aldus Gerry Hamstra, technisch manager van Heerenveen. ,,In Sneek worden dinsdag oorlogsslachtoffers herdacht; die mensen mogen we nooit vergeten. Abe en Frans Wuijts destijds in het team, 75 jaar later opnieuw de Heerenveen-topscorer. Ook nog eens een Sneker jongen die weet waar het over gaat. Bijzonder. Ik ben geraakt door de verhalen die ik over de razzia heb gehoord. Trainer Johnny Jansen en ik willen de wedstrijd bijwonen.”

Het Sneker elftal trainde gisteren onder leiding van Foppe de Haan. Michel Vlap meldde zich netjes af, hij had sponsorverplichtingen bij Heerenveen. ,,Maar ik ken het veld, ik heb er als jongetje wel gespeeld.”