Jappie Booij zet er een punt achter

Zijn roep schalt over sportcomplex Het Schuttersveld. Het is mistig, maar toch kun je de markante stem van trainer Jappie Booij uit duizenden herkennen. Die stem verstomd, want de 65-jarige oefenmeester van Black Boys zet aan hen eind van dit seizoen een punt achter zijn trainerscarrière en hangt zijn kladblokje aan de wilgen. Daarmee komt medio volgend jaar dus een eind aan een imposante loopbaan, die  al met al twintig jaar duurde.

Die loopbaan begon bij IJVC, welke club praktisch in zijn achtertuin lag en waar hij via “ut skelpenpaadsje” langs de Geeuw zo was. Verdeeld over twee perioden diende hij de “kypmansjes” in totaal twaalf seizoenen. Booij was bij de “kypmansjes” eerst heel lang actief als elftalleider, totdat de club op een gegeven moment stijf onderaan stond. Hij nam als interim-trainer het technische stokje over en samen met Sybren de Jong als interim-elftalleider – later ook zijn assistent bij Bakhuizen en nu bij Black Boys – won IJVC vervolgens elf van de laatste dertien competitiewedstrijden en promoveerde naar de derde klasse. Dat succes smaakte naar meer en Jappie haalde toen op 58-jarige leeftijd (!) alsnog zijn trainerspapieren.

Tussen die beide perioden bij IJVC in stond Booij als hoofdtrainer aan het roer bij Oudega, Waterpoort Boys en het al genoemde Bakhuizen. Bij die laatste club keerde hij na zijn tweede periode in IJlst terug, maar niet lang na het begin van het tweede seizoen leverde hij vanwege een verschil van inzicht zijn contract in en stapte op om een week later als trainer bij Black Boys aan de slag te gaan.

Jappie Booij trad op 1 oktober 2014 in dienst bij Black Boys en nam het stokje over van interim-trainer Jan Willem Stoelwinder. Hoewel hij qua opstelling nog wel een enkel keertje experimenteerde, zette de ervaren rot de lijn van zijn voorganger naadloos voort en voerde hij Black Boys in zijn eerste jaar bijna naar de derde klasse. Slechts dertig seconden en één tegengoal was hij met de “All Blacks” van promotie verwijderd. Dit seizoen kende Booij met Black Boys een prima voorbereiding en ook in de beker, waarin het twee klassen hoger spelende GAVC uiteindelijk net te sterk bleek, liet zijn elftal prima voetbal zien. In de competitie presteerde hij met de ploeg mede door blessures en schorsingen ietwat wisselvallig, maar de laatste weken voerde hij Black Boys weer terug naar het linkerrijtje.

Jappie Booij is een warme en innemende persoonlijkheid en, zo is bij Black Boys gebleken, een trainer die het klappen van de zweep kent als het om voetbal in de vierde klasse gaat.  Hij slaagt er ondanks soms moeilijke omstandigheden steeds weer in de neuzen dezelfde kant op te laten wijzen en spreekt met zijn markante stem, zoals kenners dat plegen te zeggen, de taal van voetballers en dat op een eerlijke en oprechte manier. Daaraan komt na dit seizoen dus een eind. Black Boys zal zijn zijn markante stem langs de lijn gaan missen.