Het Black Boys jaar van net niet

Na het jubelseizoen 2013-2014 waarin Black Boys het 90-jarig bestaan vierde, promoveerde en daarnaast nog een tweetal titels in de geschiedboeken mocht bijschrijven, was het afwachten, hoe de club op het hogere niveau zou presteren. Die prestaties waren echter meer dan gemiddeld en absoluut beter dan waar iedereen vooraf op gehoopt had.
De Zwartjes draaiden vrijwel vanaf het begin bovenin meer, maar aan het einde van de rit werd het toch het seizoen van net niet.Net niet was ook het oordeel over de samenwerking met het trainersduo Frans en Syb Groenveld, waarna de club besloot het contract met beide oefenmeesters te ontbinden en Jan Willem Stoelwinder nog voor aanvang van het seizoen als interim-coach aan te stellen.
1e elftal
Dat seizoen in de nieuwe omgeving begon met een onterechte nederlaag tegen THOR, waarbij een arbitrale dwaling de ploeg van een droomdebuut beroofde.
Het herstel was echter bewonderenswaardig, want de volgende vier wedstrijden leverden evenzo vele overwinningen op en daarmee was de naam van Black Boys in de vierde klasse definitief op de kaart gezet. Pas op speeldag zes moest men na een 3-3 gelijkspel weer punten inleveren, maar in de volgende drie rondes werd opnieuw het maximale rendement bijgeboekt. Na een nederlaag in en tegen Irnsum sloot de ploeg van trainer Jappie Booij, die begin oktober Stoelwinder was opgevolgd, onder het toeziend oog van de kersverse voorzitter Pieter Smidt de eerste seizoenshelft met twee overwinningen en een gelijkspel af op een keurige tweede plaats.De herstart in 2015 leverde meteen de volle buit op en een week later hield de “Equipo Negro” koploper Akkrum knap op 1-1. Een nederlaag tegen Sc. Bolsward werd gevolgd door twee overwinningen, waarna op eigen terrein tegen laagvlieger RENADO teleurstellend met 2-2 gelijk werd gespeeld. Het waren de eerste tekenen, dat de sleet er inkwam en hoewel daarna ruim van Gorredijk werd gewonnen, liep Black Boys daarna tegen de hekkensluiter een blauw oog op. Die zeperd werd zeven dagen later weggepoetst, waarna de ploeg in en tegen Warga de aanval op de tweede plaats afsloeg. Vervolgens kreeg de ploeg kans op kans om de tweede promotie op rij veilig te stellen, maar door een nederlaag tegen THOR, puntverlies in blessuretijd tegen RKO en verlies in “the dying seconds of the game” tegen concurrent Sc. Franeker verdampten die kansen en moest in een halve competitie met datzelfde Franeker en met Warga worden uitgemaakt, wie uiteindelijk rechtstreeks zou promoveren. Na een hoopgevend gelijkspel in Warga kwam de ploeg thuis echter niet voorbij Franeker (3-3) en werd Black Boys veroordeeld tot de nacompetitie. Daarin bleek FFS over twee duels net te sterk en daarmee werd het uiteindelijk het jaar van net niet.
Overige elftallen
Bij de overige elftallen viel er ook minder te vieren dan in het seizoen 2013-2014. De reservisten eindigden als vierde, zij het op afstand van de kop van de ranglijst. Het derde kende daarentegen een moeizaam seizoen en bivakkeerde in de onderste regionen, terwijl het vierde elftal, evenals het tweede vorig seizoen kampioen, de competitie als zevende afsloot. Diezelfde plaats viel uiteindelijk het vijfde seniorenelftal van Black Boys ten deel.
Jeugd
De prestaties van de beide jeugdteams, die voor het eerst aan de officiële competitie deelnamen, waren zowel in de najaars- als voorjaarsreeks meer dan gemiddeld. Beide “squadra’s” speelden in hun klasse dan ook een vooraanstaande rol en die prestaties bieden hoop voor de toekomst.
Hoopgevend is ook de verwachting, dat de jeugd komend seizoen met meer teams aan de competitie zal deelnemen en dat is mede het gevolg van de tweede voetbalclinic, die de club in juni van dit jaar organiseerde. Die middag met medewerking van oud-profvoetballer Arjen Postma was evenals de editie van vorig jaar bijzonder succesvol.