De negen

Ontoegeeflijk, onbuigbaar, onverzettelijk, onwrikbaar, standvastig, volhardend, het zijn maar een paar termen die door mijn grijze hersencellen schieten, als ik aan de prestatie denk, waarvan ik gisteren – en dat was een voorrecht – getuige mocht zijn. Niet opgeven op het moment dat je tegenslag op tegenslag moet incasseren. Niet opgeven op het moment dat de spieren al lang en breed protesteren. Niet opgeven, maar Intens, vol overgave en op het tandvlees blijven strijden. Voor iedere meter. Jezelf keer op keer weer oprichten en doorgaan. Doorgaan tot de laatste snik.

Bij de aanschouwing van die onverzettelijkheid interesseerde het niveau van de wedstrijd mij al lang niet meer. Ik raakte gefascineerd door en onder de indruk van de tomeloze inzet, de passie en de niet aflatende strijd van negen spelers. Negen spelers die op karakter overeind bleven tegen elf. Sterker nog, die de elf aan het wankelen brachten en uiteindelijk met éën punt werden beloond, daar waar drie meer op hun plaats zouden zijn geweest.

Om dat laatste zal niemand “the day after” meer malen. Het applaus en het gejuich na afloop van de wedstrijd was immers een veel grotere beloning dan die vermaledijde punten. Dat applaus en dat gejuich kwam uit de grond van alle zwarte harten en was veel, heel veel meer dan een warme douche. Het was niet alleen hartverwarmend, zoals ook de wijze waarop de negen streden hartverwarmend was. Het was bovenal een uiting van enorme trots. Trots op de negen.

De negen van Black Boys, die fier overeind bleven. Die negen gaven een nieuwe betekenis aan de witte V op het zwarte shirt. Die V staat in mijn beleving sinds gisteren voor altijd voor volhardend, net zoals de club door de decennia heen en in moeilijke tijden zelf altijd volhardend is gebleven. De club die op karakter en niet zelden tegen de stroom in de wedloop om het eeuwige bestaan volhield.

Bij zo’n club passen karaktervoetballers. Karaktervoetballers, waar ons land er helaas veel te weinig van heeft en waardoor we de internationale aansluiting dreigen te verliezen of misschien al verloren hebben. Blind, ik geef je hierbij de negen namen en een welgemeend advies. Pruiksma, de Jong, Niemarkt, Brinksma, de Jong, de Vries, Molina Perez, Idzinga en de Vries in Oranje, al moeten we dan eerst wel even die Spanjaard naturaliseren.