Competitie 2017-2018

De KNVB heeft gehoor gegeven aan een wens van de amateurclubs om het voetbalseizoen later te laten beginnen. Met ingang van komend seizoen beginnen de bekerwedstrijden vanaf 2 september, waarna de competitie op 23 september aanvangt. De laatste speeldag in het seizoen 2017-2018 is op 27 mei 2018.

Het besluit is ingegeven door het verzoek van meer en meer amateurclubs om later te beginnen. Dan kunnen de voetballers rustig op vakantie zonder zich ten opzicht van hun teamgenoten schuldig te voelen en kan er in mei bij aangename temperaturen lekker gevoetbald worden. Dat verzoek is nu vertaald in de speeldagenkalender voor het seizoen 2017-2018, waarmee de KNVB hoopt om alle voetballiefhebbers van dienst te zijn.

​Die speeldagenkalender is de uitkomst van het overleg met ruim 900 verenigingen. Daarnaast voert de KNVB overleg met gemeenten om eventuele knelpunten weg te nemen.

De voornaamste insteek is, dat door pas na de zomervakantie te beginnen met bekerwedstrijden in het weekend, minder voetballers hun eerste wedstrijd(en) hoeven te missen, Daarnaast kunnen voetballers, trainers, teams en clubs zich beter voorbereiden op de start van de competitie. Als bijkomend voordeel noemt de KNVB, dat het voetbalseizoen langer doorloopt en dat er meer wedstrijden in de lente worden gespeeld, waardoor de kans op mooi weer toeneemt en die op afgelastingen afneemt.

Flexibele winterstop
De tweede grote wijziging is, dat er voor het eerst sprake zal zijn van een flexibele winterstop. Die loopt van 27 januari tot 4 maart 2018. In die periode van zes weken dienen vier wedstrijden te worden afgewerkt. Verenigingen kunnen in deze periode in onderling overleg bepalen of ze een wedstrijd naar een andere datum willen verplaatsen dan die op het wedstrijdschema staat aangegeven. Deze flexibele winterstop geldt ook voor wedstrijden in de A-categorie.

Als verenigingen hier niet uitkomen, dan blijft het wedstrijdschema uiteraard leidend. Deze nieuwe opzet wordt aankomend seizoen getest en op basis van de resultaten wordt gekeken of dit in de toekomst kan worden uitgebreid binnen de reguliere competitie.

​Bekerwedstrijden
De bekerwedstrijden beginnen, zoals hiervoor al werd vermeld, op 2 september. Er wordt komend seizoen vooral in het weekend gespeeld en bij voorkeur dus niet meer op doordeweekse avonden.

Nacompetitie
Dat de competitie langer doorloopt en later eindigt heeft uiteraard ook gevolgen voor de nacompetitie. Die begint en eindigt daardoor eveneens later. Hoe de nacompetitieregeling er voor volgend seizoen uitziet, wordt de komende periode uitgewerkt en zal voor het eind van het huidige seizoen bekend worden gemaakt.