Black Boys G1: adembenemend

In november van het vorig jaar verscheen in de media een persbericht, dat Black Boys in samenwerking met de SSO (Stichting Samen Onderweg) met G-voetbal voor volwassenen begon. Deze zondag presenteerde de club uit de Noorderhoek tijdens de Winterafsluiting 2015 op sportpark Het Schuttersveld al haar geledingen aan het grote publiek en bij die presentatie was ook een prominente plaats ingeruimd voor de G-voetballers van de club. Zij speelden voorafgaand aan het competitieduel tussen Black Boys en Old Forward een voorwedstrijd.

In het verleden bij een door de lokale CP-ambassadeurs Loet Boot en Herman Vis georganiseerd meerdaags evenement had ik wel eens jeugd met een beperking aan het werk gezien, maar behoudens wat tv-flitsen van het jaarlijkse toernooi, waaraan G-voetballers onder leiding van trainers uit de eredivisie deelnemen, stond dit voetbal voor volwassenen niet heel helder echt op mijn netvlies.

“D’r zitten er een paar bij”, zo verzekerde Simon Terpstra, trainer van de G-voetballers, mij vorige week zondag, “die heel goed kunnen voetballen”. Het enthousiasme waarmee hij over deze groep voetballers, hun beleving en hun discipline vertelde, werkte aanstekelijk en dus tikte ik vol verwachting en met een helder netvlies het adres Thomas Zandstrastraat 3 in de Tom Tom in en zette koers richting sportpark Het Schuttersveld.
Aangekomen nam die helderheid alleen maar toe, toen ik de voetballers van het G-team in hun prachtige trainingspakken met clublogo zag. Trainingspakken met de naam van sponsor Pizzeria – Grillroom Capadoccia op de voorkant en die van Auke Zandstra Zeilmakerij op de achterkant. Chapeau voor de vereniging en voor beide bedrijven, want die geven daarmee niet alleen steun aan deze groep voetballers, maar geven daarmee ook blijk van hun betrokkenheid en dat is misschien wel de meest ultieme vorm van maatschappelijk ondernemen.

Voetbal is voor deze groep voetballers overigens al lang geen onderneming meer, want na vele trainingen onder leiding van een groep overenthousiaste en bovendien zeer kundige vrijwilligers kennen de meesten het klappen van de zweep wel. Dat zie je al af aan de warming-up die niet onder doet voor die bij andere wedstrijden en die nagenoeg alle onderdelen bevat, die nodig zijn om de spieren goed op te warmen. ​Echt warm is het ondanks een lekker zonnetje overigens niet langs de lijn, maar de wedstrijd doet de kou snel vergeten. Sterker nog, de wedstrijd doet de temperatuur al snel stijgen tot een niveau, waarop de huisarts meestal adviseert om lekker onder de wol te kruipen.

Het hoogtepunt van die wedstrijd zo blijkt achteraf, vindt al in openingsfase plaats als Remko Remerij de bal vanuit een moeilijke hoek hard en hoog in de bovenhoek schiet en daarmee G1 op een een 1-0 voorsprong zet. Daarna blijken de G-voetballers ook verdedigend hun mannetje te staan, want goed werk voorkomt, dat de tegenstander op gelijke hoogte komt. De ploeg komt vervolgens enigszins onder druk en net op het moment, dat men een beetje onder die druk vandaan komt, slaat de tegenstander via een snelle tegenaanval toe en bepaalt de ruststand daarmee op 1-1.
De eerste dreiging na rust komt van de zijde van G1, maar een fraaie dieptepass is net niet zuiver genoeg om de spits in stelling te brengen. Aan de andere kant voorkomt doelvrouwe Hendrika met een prima reflex de 1-2, maar kort daarna moet ook zij het antwoord op een strak schot schuldig blijven (1-2). De vreugde bij de bezoekers is echter van korte duur, want zo’n beetje bij de eerste de beste tegenaanval trekt Remko Remerij de stand weer gelijk. Die gelijkmaker vormt het begin van een sterke fase van G1, waarbij zowel Patrick Hiemstra als Remko Remerij dicht bij de 3-2 zijn. Ook een vrije trap vlak voor het einde van de wedstrijd levert geen rendement op en de daaropvolgende rebound verdwijnt net over de goal van de gasten.
Daarmee bleef de beloning uit voor twee keer vijftien minuten inzet. passie, strijd. beleving met – en de intensief coachende trainer had absoluut gelijk – af en toe heerlijke hoogstandjes. Sportief, eerlijk. zonder aanmerkingen op de leiding en andere toeters en bellen of vervelende gebaartjes. Voetbal in zijn meest pure vorm. Ik heb ervan genoten of nog beter: ik vond het adembenemend.

De doelstelling van Black Boys en de SSO was bij het begin van de samenwerking om een extra dimensie aan het voetballeven van de deelnemers toe te voegen en om hen te laten ervaren, dat ze er helemaal bij horen. Die doelstelling is meer dan geslaagd. Het verdient dan ook respect, dat veel voetbalverenigingen, waaronder Black Boys, zich inspannen om mensen met een beperking in staat stellen om net als mensen zonder beperking te laten voetballen, Daarmee bezorgen zij deze groep binnen de voetbalfamilie in ieder geval op sportief gebied een volwaardige en gelijkwaardige plaats en zo hoort het te zijn.

Pengel

Foto’s wedstrijd G-team