Black Boys E1

De tijd, dat jeugdspelers nog Jan, Piet, Klaas of Kick heten, is allang voorbij, al is de laatste alleen maar op papier actief geweest. Neen, zulke namen staan tegenwoordig niet zo vaak meer op het wedstrijdformulier. De jonkies hebben vandaag de dag namen, die – op een enkel uitzondering na – niet meer aan Pake zijn ontleed, maar veelal aan een boekje van de Bruna. Voor het voetbal maakt, dat overigens helemaal niets uit. Het is alleen iets moeilijker om als buitenstaander de spelers te onderscheiden, want er lopen in de meeste teams bijna altijd wel een aantal met dezelfde voornaam en dat komt omdat die naam toen tot de populairste behoorde.

Een half jaar geleden nam ik in de rand van de nacht een kijkje bij Black Boys F1 en ik dacht, laat ik nu de boodschappen uitstellen en maar eens het andere deel van de “next generation” van de “All Blacks” bezoeken. Black Boys E1, dat na de wedergeboorte van de jeugdafdeling voor het tweede jaar aan de competitie meedoen. Zeg maar Black Boys E1, versie 02, dat deze morgen om het maar ‘ns op sien Snekers te zeggen op “un kristelijke tied” tegen Scharnegoutum E4 speelt..
Een blik op de ranglijst leert, dat de mini-uitvoeringen van de local heroes Arjen, Alex, Edwin, Kewin, Nicky en Tolga om er maar een paar te noemen, ongeslagen bovenaan staan met eenentwintig uit zeven en die jongens van DKV (drie kilometer verderop) nummer vijf met dertien uit zeven. Verder stond op dezelfde ranglijst ook de E2 van Scharnegoutum en daarbij vroeg ik mij af, of dat geen competitievervalsing is. Navraag bij Bert van Oostveen leerden dat dit bij de jeugd niet ongebruikelijk is en hij voegde eraan toe, dat hem nog geen signalen hadden bereikt, dat dit tot matchfixing had geleid. Ik weet echter niet, of ik dat antwoord wel serieus moeten nemen.

De beide teams nemen de wedstrijd in ieder geval wel serieus. De thuisploeg doet dat in het traditionele en markante tenue en ook de gasten blijven hun eigen clubkleuren trouw. Beide ploegen beginnen fel en na een paar minuten is bij sommigen de kleur op de wangen niet meer van die van de broekjes van de gasten te onderscheiden. Is het spanning, is het druk? Aan de zijde van de “lytse Swartjes” lijkt dat ietwat vreemd, want de mannen en vrouw in Black wonnen op het laatste potje tegen LSC 1890 na tot nu toe al hun wedstrijden dik en soms heel erg dik. Uitslagen, die mij meteen aan het motto van hun shirtsponsor deed denken.

logo

Zo’n monsterscore lijkt er in de openingsfase niet in te zitten. Black Boys E1, versie 02, domineert weliswaar, combineert bij vlagen goed, maar heeft in het begin toch moeite om een opening in de hechte Scharnegoutum-defensie te vinden. De dreiging blijft in die fase dan ook beperkt tot een schot van Damian Walta en een kopbal van Patrick Faber. Diezelfde Patrick Faber breekt even later echter wel de ban als hij met een zuiver schot de doelman voor de eerste maal passeert. Scharnegoutum probeert vervolgens het tij te keren, maar dat resulteert niet in kansen en doelman Daniël Escalona hoeft dan ook pas halverwege de eerste helft voor de eerste maal handelend op te treden. Kort daarvoor had de thuisclub de marge echter al verdubbeld, toen een voorzet van richting werd veranderd en Justin Stoelwinder de hoge bal beheerst met de punt van de schoen tegen de touwen schoof. Met Danisha Hafidi in de ploeg valt even later de derde treffer, wanneer de keeper van Scharnegoutum iets te ver voor zijn doel staat en Patrick Faber met een prachtige bal vanaf de zijkant doel treft. Diezelfde Patrick Faber bepaalt kort daarna de ruststand op 4-0, als hij uit een hoekschop opnieuw doeltreffend uithaalt.

De tweede helft met o.a. Remco Scheffer binnen de lijnen, begint met een fraaie pass van Auke Verwer, maar helaas krijgt zijn voorbereidend werk geen succesvol vervolg. en dat geldt ook voor de soms onnavolgbare dribbels van Simon Abrehaley-Tsebeke. Vervolgens wordt een voorzet van Patrick Faber door de doelman van Scharnegoutum onschadelijk gemaakt, maar de keeper moet niet veel later voor de vijfde keer de gang naar het net maken als diezelfde Patrick Faber een voorzet vanaf de linkerkant binnen schiet. Als gevolg van een ongelukkige botsing en een blessure bij een speler van Scharnegoutum en bij Hessel Ronner ligt het spel vervolgens even stil, maar beide kunnen gelukkig verder spelen. Dat laatste doet ook Black Boys E1, versie 02, nadat de bal eerst sportief aan de gasten is teruggegeven, want de ploeg bouwt de score langzaam maar zeker uit. Kort achter elkaar tekenen Jayden Vlegels en zijn oudere broer Giovanni voor 6-0 en 7-0, waarna een slordigheidje aan de zijde van de thuisclub een counter van de gasten inluid. Die wordt echter op het laatste moment in de kiem gesmoord, waarna de thuisclub aanzet voor een slotoffensief. Dat offensief levert nog twee treffers op. Eerst kopt Patrick Faber een prima hoekschop van Damian Walta strak binnen en even later heeft Patrick Faber het geluk aan zijn zijde, als een bal zo maar binnen waait. Met die mislukte voorzet bepaalt hij de eindstand op 9-0.

Kort daarna is de tijd voorbij en ook die, waarin ze Jan, Piet, Klaas of Kick heten, maar het voetbal is er zeker niet minder leuk op geworden, al heeft “de kristelijke tied” mijn mening over de tweede versie van dit “Equipootje Negro” misschien wel op een positieve wijze beïnvloed.
Maar als u mij niet gelooft, ga kijken en overtuig u zelf, Om de weekendboodschappen hoeft u het niet te laten, want dat kan tegenwoordig zowel ’s morgens vroeg als ’s avonds laat en “as ut mut” zelfs in de rand van de nacht.