Black Boys bouwt op oude fundamenten

Bij Black Boys, dat in het afgelopen seizoen lang meestreed om promotie naar de derde klasse, bleek de kern van de selectie honkvast, Alle basisspelers “verlengden hun contract” en alleen Tarik Hamdi vertrok naar een andere club (LSC 1890). Marc Bosma, Mladen Dubravac, Léon Huisman de Jong, Salih Kus en Robbie Terpstra maakten gebruik van een afvloeiingsregeling en de meesten van hen zijn komend seizoen terug te vinden op het digitale wedstrijdformulier van lagere teams. Omgekeerd traden doelman Anne Pruiksma, Tim Pas en Jos Zijlstra definitief toe tot het keurkorps van de “All Blacks”, terwijl trainer Jappie Booij in de loop van vorig seizoen ook al de beschikking kreeg over Josue Molina Perez, Tenslotte werd de A-selectie versterkt met de aanvallers Rinze Idzinga (Waterpoort Boys) en Robert Jansen (LSC 1890).
Booij zal bij de samenstelling van zijn hoofdmacht dan ook vooral op de oude fundamenten bouwen. Niettemin zal de ervaren trainer als eerste het vraagstuk onder de lat moeten oplossen, Richard Venema leek lange tijd de onomstreden nummer één, maar stand-in Anne Pruiksma (foto links) toonde zich aan het eind van het vorig seizoen een meer dan gedegen vervanger,
De samenstelling van de verdediging lijkt evenals die van het middenrif met amper wijzigingen in de A-selectie een minder groot vraagstuk. Die zal mede afhankelijk zijn van de te hanteren tactiek, maar in die linies mogen in ieder geval de vertrouwde gezichten van Arjen Brinksma, Alex, de Jong, Kewin de Jong, Lars Niemarkt, Harry Terpstra en Nicky de Vries worden verwacht.
Voorin is de keuze lastiger, want daar beschikt de trainer met Elroy de Meer, Antonino Serra, Erwin de Vries en de nieuwkomers Rinze Idzinga en Robert Jansen over veel mogelijkheden. Hoewel dat gelet op het aantal goals dat Black Boys in de voorbije seizoenen op het scorebord zette, misschien wat merkwaardig klinkt, moeten de laatste twee de “Equipo Negro” van verse stootkracht voorzien. Dat heeft niet zozeer te maken met een gebrek aan productiviteit, maar meer met het feit, dat de gevestigde orde op leeftijd begint te geraken en zo af en toe (kleine) fysieke ongemakken begint te vertonen. Desalniettemin zal het voor beide nieuwe “Torjägers” niet meevallen om een bijna levende legende als Erwin de Vries met inmiddels namens Black Boys 222 competitietreffers op de teller en de creatieve Elroy de Meer met bijna 70 treffers achter zijn naam uit de basis te spelen. Deze mannen met het neusje voor de goal zijn twee van de sterkhouders bij de Zwartjes en die status geldt zeker ook voor de hiervoor genoemde verdedigers en middenvelders..
Die sterkhouders gaan begin september met het andere deel van het zwarte eskader op jacht naar nieuw succes. Of die jacht net zo zinderend zal zijn als in de afgelopen seizoenen is, valt vooraf moeilijk te voorspellen. De “Men in Black” treffen komend seizoen met de Blesse, Fc. Kraggenburg, Old Forward, Oldeboorn, Oosterlittens, Steenwijkerwold, Veno en VWC namelijk liefst acht “nieuwe” opponenten en de kracht van die tegenstanders is voor velen aan de vooravond van het nieuwe seizoen nog een groot vraagteken. Onder hen bevinden zich drie degradanten (de Blesse, Oosterlittens en VENO) en vier promovendi (Fc. Kraggenburg, Old Forward, Oldeboorn en VWC), terwijl Steenwijkerwold vorig seizoen uitkwam in de vierde klasse B.De voorbereiding op de duels met die ploegen en de andere tegenstanders in de vierde klasse A begint komende vrijdag als de A- en B-selectie samen de eerste training afwerken, Na twee trainingsweken staat op woensdag 12 augustus op het Schuttersveld de eerste oefenwedstrijd op het programma en wel tegen Sc. Franeker, dat vorig seizoen in een extra ronde de Zwartjes aftroefde en naar de derde klasse promoveerde.. Zondag 16 augustus oefent Black Boys tegen het naar de tweede klasse gepromoveerde Lemmer en drie dagen later ontvangen de “Men in Black” de reserves van LSC 1890. Vervolgens staan de poulewedstrijden in het kader van de districtsbeker noord tegen resp. Fc. Harlingen (23 augustus thuis om 14.00 uur), THOR (27 augustus uit om 18.45 uur) en GAVC, (30 augustus thuis om 14.00 uur) op de agenda, waarna Black Boys op 6 september de competitie aanvangt met een thuiswedstrijd tegen.Steenwijkerwold.